Thursday, 30 July 2026

पद (सूरदास)

कवि- सूरदास
कवि परिचय


सूरदास का जन्म सन् 1478 ई के आसपास माना जाता है।
वे दिल्ली के निकट ‘सीही’ नामक गाँव के रहनेवाले थे।
उनके गुरु का नाम महाप्रभु वल्लभाचार्य था।
वे पर्यटन, सत्संग, कृष्णभक्ति, और वैराग्य में रुचि लेते थे।
जन्म से अंधे थे अथवा बड़े होने पर दोनों आंखे जाती रही।
उनकी प्रमुख रचनाओं मे सुरसागर, साहित्यलहरी, राधारसकेलि, सुरसारावाली इत्यादि प्रमुख है।

कक्षा 12 हिन्‍दी के सम्‍पूर्ण पाठ का व्‍याख्‍या जानें।

पाठ परिचय: प्रस्‍तुत पाठ के दोनों पद सुरदास रचित ‘सूरसागार‘ से लिया गया है। इन पदों में सूर की काव्‍य और कला से संबंधित विशिष्‍ट प्रतिभा की अपूर्व झलक मिलती है। प्रथम पद में दुलार भरे कोमल-मधुर स्‍वर में सोए हुए बालक कृष्‍ण को भोर होने की सूचना देते हुए जगाया जा रहा है। द्वितीय पद में पिता नंद की गोद में बैठकर बालक श्रीकृष्‍ण को भोजन करते दिखाया गया है।

पद
( 1 )

जागिए ब्रजराज कुंवर कंवल-कुसुम फूले।
कुमुद -वृंद संकुचित भए भुंग लॅता भूले॥

प्रस्तुत पद वात्सल्य भाव के हैं और सुरसागर से संकलित है जिसमें सूरदास जी मातृ स्नेह का भाव प्रदर्शित कर रहे हैं। माता यशोदा अपने पुत्र कृष्ण को सुबह होने पर जगा रही है। वह कहती हैं कि हे ब्रज के राजकुमार! अब जाग जाओ। कमल पुष्प खिल गए हैं तथा कुमुद भी बंद हो गए हैं। (कुमुद रात्रि में ही खिलते हैं, क्योंकि इनका संबंध चंद्रमा से हैं) भ्रमर कमल-पुष्पों पर मंडाराने लगे हैं।

तमचूर खग रोर सुनह बोलत बनराई।
रांभति गो खरिकनि में, बछरा हित धाई॥

प्रस्तत पद वात्सल्य भाव के हैं और सूरसागर से संकलित है जिसमें सूरदास जी मातृ स्नेह का भाव प्रदर्शित कर रहे हैं। माता यशोदा अपने पुत्र कृष्ण को सुबह होने पर जगा रही है। वह कहती हैं कि हे ब्रज के राजकुमार! अब जाग जाओ। सवेरा होने के प्रतीक मुर्गे बांग देने लगे हैं और पक्षियों व चिड़ियों का कलरव प्रारंभ हो गया है। गोशाला में गाएं बछड़ों के लिए रंभा रही हैं।

विधु मलीन रवि प्रकास गावत नर नारी।
सूर स्याम प्रात उठौ, अंबुज-कर-धारी ।।

प्रस्तुत पद वात्सल्य भाव के हैं और सुरसागर से संकलित है जिसमें सूरदास जी मातृ स्नेह का भाव प्रदर्शित कर रहे हैं। माता यशोदा अपने पुत्र कृष्ण को सुबह होने पर जगा रही है। वह कहती हैं कि हे ब्रज के राजकुमार! अब जाग जाओ। चंद्रमा का प्रकाश मलिन हो गया है अर्थात चाँद चुप गया है तथा सूर्य निकल आया है। नरनारियां प्रात:कालीन गीत गा रहे हैं। अत: हे श्यामसुंदर! अब तुम उठ जाओ। सूरदास कहते हैं कि यशोदा बड़ी मनुहार करके श्रीगोपाल को जगा रही हैं वे कहती है हे हाथों मे कमल धारण करने वाले अब उठ जाओ ।

( 2 )
जेवत स्याम नंद की कनियाँ।
कछुक खात, कछु धरनि गिरावत, छबि निरखति नंद-रनियाँ।

प्रस्तुत पद वात्सल्य भाव के हैं और सुरसागर से संकलित है जिसमें सूरदास जी मातृ-पितृ स्नेह का भाव प्रदर्शित कर रहे हैं। श्री कृष्ण नंद की गोद में बैठकर भोजन कर रहे हैं। वे कुछ खाते हैं कुछ धरती पर गिराते हैं तथा इस मनोरम दृश्य को नंद की रानी (माँ यशोदा) देख रही है।

बरी, बरा बेसन, बहु भाँतिनि, व्यंजन बिविध, अंगनियाँ।
डारत, खात, लेत, अपनैं कर, रुचि मानत दधि दोनियाँ।

प्रस्तुत पद वात्सल्य भाव के हैं और सूरसागर से संकलित है जिसमें सूरदास जी मातृ-पितृ स्नेह का भाव प्रदर्शित कर रहे हैं। श्री कष्ण नंद की गोद में बैठकर भोजन कर रहे है । उनके खाने के लिए अनगिनत प्रकार के व्यंजन जैसे बेसन के बाड़े, बरियाँ इत्यादि बने हए है। वे अपनी हाथों से कुछ खाते हैं और कँछ गिराते हैं लेकिन उनकी रुचि केवल दही के पात्र में अत्यधिक होती है

मिस्री,दधि माखन मिस्रीत करि, मुख नावत छबि धनियाँ।
आपुन खात, नंद-मुख नावत, सो छबि कहत न बानियाँ।

प्रस्तुत पद वात्सल्य भाव के हैं और सुरसागर से संकलित है जिसमे सरदास जी मातृ-पितृ स्नेह का भाव प्रदर्शित कर रहे हैं। श्री कृष्ण नंद की गोद में बैठकर भोजन कर रहे है । उन्हे दही अधिक पसंद है। वे मिश्री, दही और मक्खन को मिलाकर अपने मुख में डालते है यह मनोरम दृश्य देखकर माँ यशोदा धन्य हो जाती है। वे खुद भी खाते हैं और कुछ नंद जी के मुंह में भी डालते हैं ये मनोरम छवि का वर्णन करते नहीं बनता।

जो रस नंद-जसोदा बिलसत, सो नहि तिहू भुवनियाँ।
भोजन करि नंद अचमन लीन्हौ, मांगत सूर जुठनियाँ।।

प्रस्तुत पद वात्सल्य भाव के हैं और सूरसागर से संकलित है जिसमें सूरदास जी मातृ-पितृ स्नेह का भाव प्रदर्शित कर रहे हैं। श्री कृष्ण नंद की गोद में बैठकर भोजन कर रहे हैं। इस दिव्य क्षण का जो आनंद नंद और यशोदा को मिल रहा है यह तीनों लोको में किसी को प्राप्त नहीं हो सकता। भोजन करने के बाद नंद और श्री कृष्ण कुल्ला करते है और सूरदास उनका जूठन मांग रहे है ।


पाठयपुस्तक

Wednesday, 29 July 2026

करबक :- मलिक मुहम्मद जायसी

कड़‍बक कविता का अर्थ | Karbak Class 12

कवि – मलिक मुहम्‍मद जायसी
कवि परिचय

जायसी निर्गुण भक्ति धारा के प्रेममार्गी शाखा के प्रमुख कवि है |
जायसी का जन्म सन् 1492 ई० के आसपास माना जाता है। वे उत्तर प्रदेश के जायस नामक स्थान के रहनेवाले थे।
उनके पिता का नाम मलिक शेख ममरेज (मलिक राजे अशरफ) था
जायसी कुरुप व काने थे।

चेचक के कारण उनका चेहरा रूपहीन हो गया था तथा बाईं आँख और कान से वंचित थे।
उनकी 21 रचनाओं के उल्लेख मिलते हैं जिसमें पद्मावत, अखरावट, आखिरी कलाम, कहरनामा, चित्ररेखा, कान्हावत आदि प्रमुख हैं।

जायसी की मृत्यु 1548 के करीब हुई।

मलिक मुहम्‍मद जायसी ‘प्रेम के पीर’ के कवि हैं।

इस पाठ में दो कड़बक प्रस्तुत किया गया है। पहला कड़बक पद्मावत के प्रारंभिक छंद तथा दूसरा कड़बक पद्मावत के अंतिम छंद से लिया गया है। प्रथम कड़बक में कवि अपने रूपहीनता  और एक आंख के अंधेपन के बारे में कहते हैं। वह रूप से अधिक अपने गुणों की ओर अपना ध्‍यान खींचते हैं।

द्वितीय कड़बक में कवि अपने काव्‍य और उसकी कथासृष्टि के बारे में हमें बताते हैं। वह कहते हैं कि मनुष्‍य मर जाता हैं पर उसकी कीर्ति सुगंध की तरह पीछे रह जाती है।

कड़बक
(1)

एक नैन कबि मुहमद गुनी | सोई बिमोहा जेइँ कबि सुनी |

भावार्थ- स्तुत पंक्तियाँ मलिक मुहम्मद जायसी द्वारा रचित महाकाव्य पद्मावत के अंश है जिसमे कवि कहते है कि एक नैन के होते हुए भी जायसी गुणी (गुणवान) है। जो भी उनकी काव्य को सुनता है वो मोहित हो जाता है 

चाँद जईस जग विधि औतारा | दीन्ह कलंक कीन्ह उजिआरा। जग सूझा एकइ नैनाहाँ।उवा सूक अस नखतन्ह माहाँ ।

भावार्थ- प्रस्तुत पंक्तियाँ मलिक मुहम्मद जायसी दवारा रचित महाकाव्य पदमावत के अंश है जिसमें कवि कहते है ईश्वर ने उन्हें चंद्रमा की तरह इस धरती पर उतारा लेकिन जैसे चंद्रमा में कमी है वैसे ही कवि मे भी फिर भी कवि चंद्रमा की तरह अपने काव्य की प्रकाश पूरे संसार में फैला रहे है।
जिस प्रकार अकेला शुक्र नक्षत्रों के बीच उदित है। उसी प्रकार कवि ने भी अपनी एक ही ऑख से इस दुनिया को भली-भांति समझ लिया है।

जौ लहि अंबहि डाभ न होई | तौ लहि सुगन्ध बसाइ न सोई।

भावार्थ- प्रस्तुत पंक्तियाँ मलिक मुहम्मद जायसी दवारा रचित महाकाव्य पदमावत के अंश है जिसमे कवि कहते है कि जबतक आम मे नुकीली डाभ (मंजरी) नहीं होती तबतक उसमे सुगंध नहीं आती।

कीन्ह समुन्द्र पानि जौ खारा | तौ अति भएउ असुझ अपारा।

भावार्थ- प्रस्तुत पंक्तियों मलिक मुहम्मद जायसी दवारा रचित महाकाव्य पदमावत के अंश है जिसमे कवि कहते है कि समुन्द्र को पनि खारा है इसलिए ही वह असूझ और अपार है।

जौ सुमेरु तिरसूल बिनासा | भा कंचनगिरि लाग अकासा।

भावार्थ- प्रस्तुत पंक्तियाँ मलिक मुहम्मद जायसी दवारा रचित महाकाव्य पदमावत के अंश है जिसमे कवि कहते है कि जबतक सुमेरु पर्वत को त्रिशूल से नष्ट नहीं किया गया तबतक वो सोने का नहीं हआ।

जौ लहि घरी कलंक न परा | कॉच होई नहिं कंचन करा।

भावार्थ- प्रस्तुत पंक्तियों मलिक मुहम्मद जायसी दवारा रचित महाकाव्य पद्मावत के अंश है जिसमे कवि कहते है कि जबतक घेरिया (सोना गलाने वाला पात्र) मे सोने को गलाया नहीं जाता तबतक वह कच्ची धातु सोना नहीं होती।

एक नैन जस दरपन औ तेहि निरमल भाउ।
सब रूपवंत गहि मुख जोवहि कइ चाउ ।।


भावार्थ- प्रस्तुत पंक्तियाँ मलिक मुहम्मद जायसी दवारा रचित महाकाव्य पदमावत के अंश है जिसमें कवि कहते है कि वे एक नैन के होते हए भी दर्पण की तरह निर्मल और स्वच्छ भाव वाले है और उनकी इसी गुण की वजह से बड़े-बड़े रूपवान लोग उनके चरण पकड़ कर कुछ पाने की इच्छा लिए उनके मुख की तरफ ताका करते हैं।

( 2 )

मुहमद कबि यह जोरि सुनावा | सुना जो पेम पीर गा पावा॥
जोरी लाइ रकत कै लेई । गाढ़ी प्रीति नयनन्ह जल भेई॥


भावार्थ- प्रस्तुत पंक्तियाँ मलिक मुहम्मद जायसी द्वारा रचित महाकाव्य पद्मावत के अंश है जिसमें कवि कहते हैं कि जिसमें कवि अपने काव्य के बारे में बताते हए कहते हैं कि मैंने (मुहम्मद) यह काव्य रचकर सुनाया है और जिसने भी इसे सुना उसे प्रेम की पीड़ा का अनुभव हुआ। मैंने इस काव्य को रक्त की लेई लगाकर जोड़ा है तथा गाढ़ी प्रीति को आँसुओं के जल मे भिंगोया है।

औ मन जानि कबित अस कीन्हा। मक यह रहै जगत महँ चीन्हा॥
कहाँ सो रतनसेन अस राजा | कहाँ सुवा असि बुधि उपराजा॥
कहाँ अलाउदीन सुलतानू । कहँ राघौ जेई कीन्ह बखानू॥
कहँ सुरूप पदुमावति रानी | कोइ न रहा, जग रही कहानी॥

भावार्थ- प्रस्तुत पंक्तियाँ मलिक मुहम्मद जायसी द्वारा रचित महाकाव्य पद्मावत के अंश हैं जिसमें कवि कहते हैं कि मैंने इसका काव्य की रचना यह जानकार की कि मेरे ना रहने के बाद इस संसार मे मेरी आखिरी निशानी यही हो । अब न वह रत्नसेन है और न वह रूपवती पद्मावती, न वह बुद्धिमान सुआ है और न राघवचेतन या अलाउद्दीन है। आज इनमें से कोई भी नहीं लेकिन यश के रूप में इनकी कहानी रह गई है।

धानि सोई जस कीरति जासू । फूल मरै, पै मरै न बासू॥

भावार्थ- प्रस्तुत पंक्तियाँ मलिक मुहम्मद जायसी द्वारा रचित महाकाव्य पद्मावत के अंश है जिसमें कवि कहते है कि वह पुरुष धन्य है जिसकी कीर्ति और प्रतिष्ठा इस संसार में है उसी तरह रह जाती है जिस प्रकार पुष्प के मुरझा जाने पर भी उसका सुगंध रह जाता है।

केइँ न जगत जस बेंचा, केइ न लीन्ह जस मोल।
जो यह पढ़ कहानी, हम सँवरै दुइ बोल॥

भावार्थ- प्रस्तुत पंक्तियाँ मलिक मुहम्मद जायसी दवारा रचित महाकाव्य पद्मावत के अंश है जिसमे कवि कहते हैं इस संसार मे यश न तो किसी ने बेचा है और न ही किसी ने खरीदा है | कवि कहते हैं कि जो मेरे कलेजे के खून से रचित कहानी को पढ़ेगा वह हमे दो शब्दों मे याद रखेगा ।  

कड़बक पाठ्य पुस्तक के प्रश्न एवं उनके उत्तर

प्रश्न 1.
कवि ने अपनी एक आँख की तुलना दर्पण से क्यों की है?
उत्तर-
कवि ने अपनी एक आँख की तुलना दर्पण से इसलिए की है क्योंकि दर्पण स्वच्छ व निर्मल होता है, उसमें मनुष्य की वैसी ही प्रतिछाया दिखती है जैसा वह वास्तव में होता है। कवि स्वयं को दर्पण के समान स्वच्छ व निर्मल भावों से ओत-प्रोत मानता है। उसके हृदय में जरा-सा भी कृत्रिमता नहीं है। उसके इन निर्मल भावों के कारण ही बड़े-बड़े रूपवान लोग उसके चरण पकड़कर लालसा के साथ उसके मुख की ओर निहारते हैं।

प्रश्न 2.
पहले कड़बक में कलंक, काँच और कंचन से क्या तात्पर्य है?
उत्तर-
अपनी कविताओं में कवि जायसी ने कलंक, काँच और कंचन आदि शब्दों का प्रयोग किया है। इन शब्दों की कविता में अपनी अलग-अलग विशेषताएँ हैं। कवि ने इन शब्दों के माध्यम से अपने विचारों को अभिव्यक्ति देने का कार्य किया है।

जिस प्रकार काले धब्बे के कारण चन्द्रमा कलंकित हो गया फिर भी अपनी प्रभा से जग को आलोकित करने का काम करता है। उसकी प्रभा के आगे चन्द्रमा का काला धब्बा ओझल हो जाता है, ठीक उसी प्रकार गुणीजन की कीर्त्तियों के सामने उनके एकाध-दोष लोगों की नजरों से ओझल हो जाते हैं। कंचन शब्द के प्रयोग करने के पीछे कवि की धारणा है कि जिस प्रकार शिव-त्रिशूल द्वारा नष्ट किये जाने पर सुमेरु पर्वत सोने का हो गया ठीक उसी प्रकार सज्जनों की संगति से दुर्जन भी श्रेष्ठ मानव बन जाता है। संपर्क और संसर्ग में ही वह गुण निहित है लेकिन पात्रता भी अनिवार्य है।

यहाँ भी कवि ने गुण-कर्म की विशेषता का वर्णन किया है। ‘काँच’ शब्द की अर्थक्ता भी कवि ने अपनी कविताओं में स्पष्ट करने की चेष्टा की है। बिना घरिया में (सोना गलाने के पात्र को घरिया कहते हैं) गलाए काँच असली स्वर्ण रूप को नहीं प्राप्त कर सकता है ठीक उसी प्रकार इस संसार में किसी मानव को बिना संघर्ष, तपस्या और त्याग के श्रेष्ठमा नहीं प्राप्त हो सकती।

उपरोक्त शब्दों की चर्चा करते हुए कवि ने लोक जगत को यह बताने की चेष्टा की है कि किसी भी जन का अपने लक्ष्य शिखर पर चढ़ने के लिए जीवन रूपी घरिया में स्वयं को तपाना पड़ता है। निखारना पड़ता है। उक्त शब्दों के माध्यम से कवि के कहने का तात्पर्य यह है कि गुणी होने के लिए सतत संघर्ष और साधना की जरूरत है। यही एक माध्यम है जिसके कारण जीवन रूपी सुमेरू, चाँद या कच्चे सोने को असली रूप दिया जा सकता है। गुणवान व्यक्ति सर्वत्र और सर्वकाल में पूजनीय हैं वंदनीय हैं।


कहने का तात्पर्य है कि एक आँख से अंधे होने पर भी जायसी अपनी काव्य प्रतिभा और कृतित्व के बल पर लोक जगत में सदैव आदर पाते रहेंगे।

प्रश्न 3.
पहले कड़बक में व्यंजित जायसी के आत्मविश्वास का परिचय अपने शब्दों में दें।
उत्तर-
महाकवि मलिक मुहम्मद जायसी अपनी कुरूपता और एक आँख से अंधे होने पर शोक प्रकट नहीं करते हैं बल्कि आत्मविश्वास के साथ अपनी काव्य प्रतिभा के बल पर लोकहित की बातें करते हैं। प्राकृतिक प्रतीकों द्वारा जीवन में गुण की महत्ता की विशेषताओं का वर्णन करते हैं।

जिस प्रकार चन्द्रमा काले धब्बे के कारण कलंकित तो हो गया किन्तु अपनी प्रभायुक्त आभा से सारे जग को आलोकित करता है। अत: उसका दोष गुण के आगे ओझल हो जाता है।

जिस प्रकार बिना आम्र में मंजरियों या डाभ के नहीं आने पर सुबास नहीं पैदा होता है, चाहे सागर का खारापन उसके गुणहीनता का द्योतक है। सुमेरू-पर्वत की यश गाथा भी शिव-त्रिशूल के स्पर्श बिना निरर्थक है। घरिया में तपाए बिना सोना में निखार नहीं आता है ठीक उसी प्रकार कवि का जीवन भी नेत्रहीनता के कारण दोष-भाव उत्पन्न तो करता है किन्तु उसकी काव्य-प्रतिभा के आगे सबकुछ गौण पड़ जाता है।

कहने का तात्पर्य यह है कि कवि का नेत्र नक्षत्रों के बीच चमकते शुक्र तारा की तरह है। जिसके काव्य का श्रवण कर सभी जन मोहित हो जाते हैं। जिस प्रकार अथाह गहराई और असीम आकार के कारण समुद्र की महत्ता है। चन्द्रमा अपनी प्रभायुक्त आभा के लिए सुखदायी है। सुमेरू पर्वत शिव-त्रिशूल द्वारा आहत होकर स्वर्णमयी रूप को ग्रहण कर लिया है। आम भी डाभ का रूप पाकर सुवासित और समधुर हो गया है। घरिया में तपकर कच्चा सोना भी चमकते सोने का रूप पा लिया है।

जिस प्रकार दर्पण निर्मल और स्वच्छ होता है-जैसी जिसकी छवि होती है-वैसा ही प्रतिबिम्ब दृष्टिगत होता है। ठीक उसी प्रकार कवि का व्यक्तित्व है। कवि का हृदय स्वच्छ और निर्मल है। उसकी कुरूपता और एक आँख के अंधेपन से कोई प्रभाव नहीं पड़नेवाला। वह अपने लोक मंगलकारी काव्य-सृजनकार सारे जग को मंगलमय बना दिया है। इसी कारण रूपवान भी उसकी प्रशंसा करते हैं और शीश नवाते हैं। उपरोक्त प्रतीकों के माध्यम से कवि ने अपने आत्मविश्वास का सटीकर चित्रण अपनी कविताओं के द्वारा किया है।

प्रश्न 4.
कवि ने किस रूप में स्वयं को याद रखे जाने की इच्छा व्यक्त की है? उनकी इस इच्छा का मर्म बताएँ।
उत्तर-
कवि मलिक मुहम्मद जायसी ने अपनी स्मृति के रक्षार्थ जो इच्छा प्रकट की है, उसका वर्णन अपनी कविताओं में किया है।


कवि का कहना है कि मैंने जान-बूझकर संगीतमय काव्य की रचना की है ताकि इस प्रबंध के रूप में संसार में मेरी स्मृति बरकरार रहे। इस काव्य-कृति में वर्णित प्रगाढ़ प्रेम सर्वथा नयनों की अश्रुधारा से सिंचित है यानि कठिन विरह प्रधान काव्य है।

दूसरे शब्दों में जायसी ने उस कारण का उल्लेख किया है जिससे प्रेरित होकर उन्होंने लौकिक कथा का आध्यात्मिक विरह और कठोर सूफी साधना के सिद्धान्तों से परिपुष्ट किया है। इसका , कारण उनकी लोकैषणा है। उनकी हार्दिक इच्छा है कि संसार में उनकी मृत्यु के बाद उनकी कीत्ती नष्ट न हो। अगर वह केवल लौकिक कथा-मात्र लिखते तो उससे उनकी कार्ति चिर स्थायी नहीं होती। अपनी कीर्ति चिर स्थायी करने के लिए ही उन्होंने पद्मावती की लौकिक कथा को सूफी साधना का आध्यात्मिक पृष्ठभूमि पर प्रतिष्ठित किया है। लोकैषणा भी मनुष्य की सबसे प्रमुख वृत्ति है।

प्रश्न 5.
भाव स्पष्ट करें-जौं लहि अंबहि डांभ न होई। तौ लहि सुगंध बसाई न सोई॥
उत्तर-
प्रस्तुत पंक्तियाँ कड़बक (1) से उद्धृत की गयी है। इस कविता के रचयिता मलिक मुहम्मद जायसी हैं। इन पंक्तियों के द्वारा कवि ने अपने विचारों को प्रकट करने का काम किया है। जिस प्रकार आम में नुकीली डाभे (कोयली) नहीं निकलती तबतक उसमें सुगंध नहीं आता यानि आम में सुगन्ध आने के लिए डाभ युक्त मंजरियों का निकलना जरूरी है। डाभ के कारण आम की खुशबू बढ़ जाती है, ठीक उसी प्रकार गुण के बल पर व्यक्ति समाज में आदर पाने का हकदार बन जाता है। उसकी गुणवत्ता उसके व्यक्तित्व में निखार ला देती है।

काव्य शास्त्रीय प्रयोग की दृष्टि से यहाँ पर अत्यन्त तिरस्कृत वाक्यगत वाच्य ध्वनि है। यह ध्वनि प्रयोजनवती लक्षण का आधार लेकर खड़ी होती है। इसमें वाच्यार्थ का सर्वथा त्याग रहता है और एक दूसरा ही अर्थ निकलता है।।

इन पंक्तियों का दूसरा विशेष अर्थ है कि जबतक पुरुष में दोष नहीं होता तबतक उसमें गरिमा नहीं आती है। डाभ-मंजरी आने से पहले आम के वृक्ष में नुकीले टोंसे निकल आते हैं।
प्रश्न 6.
‘रकत कै लेई’ का क्या अर्थ है?
उत्तर-
कविवर जायसी कहते हैं कि कवि मुहम्मद ने अर्थात् मैंने यह काव्य रचकर सुनाया है। इस काव्य को जिसने भी सुना है उसी को प्रेम की पीड़ा का अनुभव हुआ है। मैंने इस कथा को रक्त रूपी लेई के द्वारा जोड़ा है और इसकी गाढ़ी प्रीति को आँसुओं से भिगोया है। यही सोचकर मैंने इस ग्रन्थ का निर्माण किया है कि जगत में कदाचित, मेरी यही निशानी शेष बची रह जाएगी।


प्रश्न 7.
महम्मद यहि कबि जोरि सनावा’-यहाँ कवि ने ‘जोरि’ शब्द का प्रयोग किस अर्थ में किया है?
उत्तर-
‘मुहम्मद यहि कबि जोरि सुनावा’ में ‘जोरि’ शब्द का प्रयोग कवि ने ‘रचकर’ अर्थ में किया है अर्थात् मैंने यह काव्य रचकर सुनाया है। कवि यह कहकर इस तथ्य को उजागर करना चाहता है कि मैंने रत्नसेन, पद्मावती आदि जिन पात्रों को लेकर अपने ग्रन्थ की रचना की है, उनका वास्तव में कोई अस्तित्व नहीं था, अपितु उनकी कहानी मात्र प्रचलित रही है।


प्रश्न 8.
दूसरे कड़बक का भाव-सौन्दर्य स्पष्ट करें।
उत्तर-
दूसरे कड़बक में कवि ने इस तथ्य को उजागर किया है कि उसने रत्नसेन, पद्मावती आदि जिन पात्रों को लेकर अपने ग्रन्थ की रचना की है उनका वास्तव में कोई अस्तित्व नहीं था, अपितु उनकी कहानी मात्र प्रचलित रही है। परन्तु इस काव्य को जिसने भी सुना है उसी को प्रेम की पीड़ा का अनुभव हुआ है। कवि ने इस कथा को रक्त-रूपी लेई के द्वारा जोड़ा है और इसकी गाढ़ी प्रीति को आँसुओं से भिगोया है। कवि ने इस काव्य की रचना इसलिए की क्योंकि जगत में उसकी यही निशानी शेष बची रह जाएगी। कवि यह चाहता है कि इस कथा को पढ़कर उसे भी याद कर लिया जाए।

प्रश्न 9.
व्याख्या करें
“धनि सो पुरुख जस कीरति जासू।
फूल मरै पै मरै न बासू ॥”
उत्तर-
प्रस्तुत पंक्तियाँ जायसी लिखित कड़बक के द्वितीय भाग से उद्धत की गयी है। उपरोक्त पंक्तियों में कवि का कहना है कि जिस प्रकार पुष्प अपने नश्वर शरीर का त्याग कर देता है किन्तु उसकी सुगन्धित धरती पर परिव्याप्त रहती है, ठीक उसी प्रकार महान व्यक्ति भी इस धाम पर अवतरित होकर अपनी कीर्ति पताका सदा के लिए इस भवन में फहरा जाते हैं। पुष्प सुगन्ध सदृश्य यशस्वी लोगों की भी कीर्तियाँ विनष्ट नहीं होती। बल्कि युग-युगान्तर उनकी लोक हितकारी भावनाएँ जन-जन के कंठ में विराजमान रहती है।

दूसरे अर्थ में पद्मावती की लौकिक कथा को आध्यात्मिक धरातल पर स्थापित करते हुए कवि ने सूफी साधना के मूल-मंत्रां को जन-जन तक पहुँचाने का कार्य किया है। इस संसार की नश्वरता की चर्चा लौकिक कथा काव्यों द्वारा प्रस्तुत कर कवि ने अलौकिक जगत से सबको रू-ब-रू कराने का काम किया है। यह जगत तो नश्वर है केवल कीर्तियाँ ही अमर रह जाती हैं। लौकिक जीवन में अमरता प्राप्ति के लिए अलौकिक कर्म द्वारा ही मानव उस सत्ता को प्राप्त कर सकता है।

Sunday, 5 July 2026

CLASS -12th ENGLISH RAINBOW PART 2 Lesson - 6

     Lesson -06 THE ARTIST  By - Shiga Naoya

                              ABOUT POET 

                                   Shiga Naoya  was a Japanese short writer and novelist  . He was also known as "God of the novel " . He was one of the greatest poet of 20th century . He was born in 20th feb 1883 . ( Oshika , District, Miyaji , Japan ) and died in 21st oct 1971 (Tokyo) . 'The Artist' unfurls before us the world of a talented Japanese boy Seibei . It shows how the adult world often causes damage to such talents .

Summary of the lesson 

The artist is a short story composed by a Japanese writer 'shiga naoya' .  this story show the old thinking of teacher and parents toward the students .  the teacher and parents thinks that spending time except study is only wasted time. 
                                    In the story Seibei  is a 12 years old Japanese boy . who was passionately interested in Guards. he is not interested in studying and playing with the students after class , he usually wondered about the town looking for Gourds ,  he would sit cross-legged in the corner of the bed and start working on new fruits , he used to walk everywhere in the search of Gourds  . but his father didn't like his son's work. he wanted his son to give up this unwanted task. 
                                      One day Seibei purchases an attractive Guards from an old women , and take it to his school after sometimes he was got red handed by his teacher . the teacher give the Guards to an old portal the old porter sold this guard to a courier dealer for 50 yen and curio- dealer sold it for 600 yen . After getting  complaint his father smashed  his all gourds .  at last by forcibly he made his to give up that work .  this way we see that the teacher and parents didn't care for the interest of the child .
Word power:- 
Sensitive - संवेनशील
Unfurls - खुलता है ।
Talent - कला , प्रतिभा
Sizeable-  बड़ा
Unpleasant - अप्रिय

Fetch - लाना
Strolling - टहलते हुए ।
Startled - चौंकते हुए ।
Unusual - असमान्य
Glimpse - झलक

Elongated - लंबा
Splendid - निष्कपट
Grocery - किराना दुकान
Curio - shop - अनोखी वस्तुओं की दुकान
Fashioned - सजा-धजा

Especially - विशेष रूप से
Damp - गीला
Adoringly - आराधनापूर्वक
Treasure - खजाना
Harbour - बंदरगाह

Recognise - पहचानना
Favoured - पसंदीदा
Polishing - चमक
Conversation - बातचीत
Stupid - मूर्ख

Anger - गुस्सा
Interrupted - बाधित
Immediately - तुरंत
Cluster - झुंड
Urgent - तत्काल

Dashed - धराशाई
Indulge - लिप्त
Trembled -काँप उठा
Responsibility - जिम्मेदारी
Muttered- बुदबुदाया

Gradually- धीरे-धीरे
Bitterness- तीखापन
Wages- भारा
Collector- जमा करने वाला
Coppers- सिक्के

Assuming- मानना
Confiscated- जब्त
Smash- तोड़ फोड़
Hammer- हथौड़ा
Attention- धयान

Belong- संबंधित
Sobbing- सिसकते हुए
Staired- सीधी
Embarrassment- शर्मिंदगी
Future- भविष्य

WORD POWER :- 

Gourds - लौकी
Sen - जापान की मुद्रा
Sake- जापान की एक पेय पदार्थ जिसे चावल से बनाया जाता है ।
Dregs - तलछट

Passionately- पूरी भावना से
Pate - खोपड़ी
Confectioner's - हलवाई
Appraising - मूल्यांकन

Gnarled- ऐंठा हुआ ।
Symmetrical- सममित
Disgusted- घृणा करना
Clumsy- बेढंगा

Persimmons- खुरमा
Incensed- नाराज़
Ethics- अचार- विचार
Effeminate-  स्त्रीवत

Raucously- कर्कशतापूर्वक
Confiscated- जब्त कर लिया 
Inconspicuous- अगोचर
Vindictive - प्रतिशोधी

Rhetoric- भाषणकला
Whine- कराहना
Grabbed- पकड़ा
Bawled-चिल्लाना
 
Porter-कुली
Yen - जापान की मुद्रा
Astounded- चकित
Astute- चालक

Adamant - अटल
Engrossed- तल्लीन

Objective question 

1. Shiga Naoya has written the story..........
(A) The Earth
(B) A Pinch of Snuff
(C) The Artist
(D) None of these
Answer ⇒ C
2. Seibei was a twelve years old…………. boy.
(A) Chinese
(B) Japanese
(C) African
(D) Indian
Answer ⇒ B
3. Seibei was a……………. Japanese boy.
(A) nine years old
(B) ten years old
(C) eleven years old
(D) twelve years old
Answer ⇒ D
4. Seibei’s hobby was collecting of .........
(A) stamps
(B) books
(C) gourds
(D) None of these
Answer ⇒ C
5. Seibei was passionately interested in.............
(A) Pumpkin
(B) gourds
(C) potato
(D) None of these
Answer ⇒ B
6. Shiga Naoya is a …………… short story writer . 
(A) Chinese
(B) Indian
(C) American
(D) Japanese
Answer ⇒ D
7. One day Seibei was caught red handed by his …  teacher.
(A) Hindi
(B) Math
(C) Ethics
(D) Hindi
Answer ⇒ C
8. Seibei bought a………… inch gourds from an old woman.
(A) four
(B) five
(C) six
(D) seven
Answer ⇒ B
9. The teacher became very-very…………with Seibei for neglecting his studies.
(A) happy
(B) sad
(C) angry
(D) friendly
Answer ⇒ C
10. Seibei reads at ………… school.
(A) High
(B) primary
(C) Middle
(D) None of these
Answer ⇒ B
11. Seibei got gourds for a few ............
(A) rupee
(B) taka
(C) sen
(D) None of these
Answer ⇒ C
12. One must admire the inharent qalities in the ...............
(A) young
(B) children
(C) old
(D) adult
Answer ⇒ B
13. The price of the five inches gourds is ...............
(A) five sen
(B) nine sen
(C) ten sen
(D) eleven sen
Answer ⇒ C
14. Seibei’s father worked at ………… shop.
(A) carpenter’s
(B) barber’s
(C) goldsmith’s
(D) None of these 
Answer ⇒ A
15. ………….. was selling dried persimmons and oranges.
(A) An old man
(B) An old woman
(C) A girl
(D) A boy
Answer ⇒ B
16. The porter sold the gourd of Seibei for..................
(A) 30
(B) 40
(C) 50
(D) 60
Answer ⇒ C
17. ………… is a short story.
(A) A marriage proposal
(B) Ideas That Have Helped Manking
(C) India Through a Traveller’s Eyes
(D) The Artist
Answer ⇒ C
18. Seibel’s hobby of collecting gourd made his teacher ..............
(A) pleased
(B) displeased
(C) laughed
(D) None of these
Answer ⇒ B
19. Seibei’s parents know that he often went out to buy himself ............
(A) oranges
(B) apples
(C) gourds
(D) potatoes
Answer ⇒ C
20. The curio-dealer sold the gourd to a wealthy collecter …...….. yen.
(A) 400
(B) 500
(C) 600
(D) 700
Answer ⇒ C
21. Seibi was passionately interested in...........
(A) baskets
(B) carrots
(C) gourds
(D) potatoes
Answer ⇒ C
22. Seibi would examine the ……… as soon as he got up.
(A) gourds
(B) painting
(C) books
(D) food
Answer ⇒ A
23. The type of gourds that appealed to Seibi was............
(A) unpolished
(B) peculiar
(C) even and symmetrical
(D) old and gnarled
Answer = (c)

P.no -50 
B.1.1. Complete the following sentences on the basis of the story:
1. Seibei was passionately interested in...................   - Gourds
2. Seibei  laughed all the way home because .……............ - realising his mistake 
3. Seibei was  .............. Old and at  ......... School .        - 12 year , primary 
4. Seibei did not appreciate baken gourd because ................. - it had not real beauty
5. Seibei was now .................. In his pictures . - engrossed


B.1.2  Answer the following questions briefly .
1. Where did seibei live ? 
Answer- Seibei lived in a harbour town .
2. Which type of Gourd did Seibei like ?
Answer- Seibei likes even and symmetrical guards .
3. Why did the conversation of his father and his friend make Seibei laugh inwardly ? 
Answer :- The conversation of his father and his friend made Seibei laugh inwardly , because his father commented on bakin gourd that they had at the agriculture show last spring. the baking guard had made quite a stir at the time, but when he (Seibei) had gone to see it he had found it rather a stupid looking object and had walked out of the show. 
4. Why did Seibei's  father shout at him ?
Answer :-Seibei's father and his friend were talking about bakin gourd , Which they had seen in the agricultural show held in the last spring , which according to him was most beautiful but Seibei found it  stupid- looking .  so seibei said that he did not think so much of it,  because it was just an awkward thing Seibei's interruption made his father angry. so he shouted at him.
5. Why did Seibei wander about the town ? 
Answer :- Seibei wander about the town in search of gourds. 

P.no - 52 
B.2.1. Complete the following sentences on the basis of the story : 
1. The old women asked .............. for the gourd.  - 10 sen
2. The teacher was particularly angry because ............... - it happened to take place in an ethics class 
3. Seibei's  father worked at ............. - Carpenter's shop 
4. Seibei's  father fetched his hammer and .................  - Smashed all gourds 
5. The courier dealer sold the confiscated gourd to ..............  - Wealthy collector

B.2.2 Answer the following questions briefly : 

1. What made Seibei's heart beat faster ? 
Answer - Seibei was examining the Gourds suddenly he caught sight of one which was 5 inches long . something about it made Seibei's heart beat faster . 
2.  which is called effeminate passtime in the story ? 
Answer - The teacher came from another part of Japan and found it most offensive that children should indulge in  such womanish pastimes as collecting Guards.  as such it is called effiminate passtime in the story. 
3. How  did Seibei's father react to the teachers complaint ? 
Answer - Seibei's father reacted to the teachers complaint when he knew . Seibei's fault which was reported by Seibei's teacher . he became angry at this matter as soon as he heard,  he grabbed his son by the caller and gave him a sound beating. he chided his son that he could never get anywhere in the world, the way he is caring on. 
4. How much did the curio dealer pay for the confiscated guard ?  
Answer - The curio-dealer paid 50 yen for the confiscated gourd . 
5. What did Seibei do after he was forced to give up collecting guards ? 
Answer - Now he is engrossed in his pictures . 




Wednesday, 4 February 2026

Lesson -01 Indian civilization and culture

 Indian civilization and culture , LESSON - 01



                         ABOUT POET
Mohandas Karamchand Gandhi is called Bapu or father of nation .
Born: 2 October 1869, Porbandar(Gujrat)
Assassinated: 30 January 1948, Birla House, New Delhi(By Nathuram godsey)
Father:- Karam chandra gandhi
Mother:- Putli bai
Wife : Kasturba Gandhi (m. 1883–1944)
Works:- Young India 
My experiment with truth(Autobiography)
He served India from 1915 to 1948.
Truth and Non-violence are two chief weapons of Mahatama Gandhi .
He was the great master of chaste .
He wrote numerous article for "Young India".

INDIAN CIVILIZATION AND CULTURE ( Summary)

Indian civilization and culture is an extract of  Mahatma Gandhi's autobiography "My experiment with truth"  in this essay Gandhi ji described about.

           Indian civilization and culture, the ancient civilization of Greece, Rome, Egypt and China are gone but Indian civilization is still secure. Indian civilization is based on good conduct. It points out the men path of duty. Our civilization does not depend on multiplying our wants but upon restricting wants self denial. 

         He says that our civilization can not be beaten in the world because we are following the path that our ancestor's made for us. Gandhi ji says that mind is a restless bird the more it gets the more it wants and remain unsatisfied. So, we should control out desire. 

At last Gandhi ji says that we should not adopt modern civilization because it is based on material.
 
Word power 

Evolved- विकसित
Fate-भाग्य
Pharaohs- इजिप्ट देश के शाशक
Immovable- अटल

Glory-चमक
Stolid-भावहीन
Anvil-निहाई
Sheet anchor - सुरक्षा

Convertible-परिवर्तनीय
Unbridled-बेलगाम
Dissuaded-रोकना
Indigenous- देशज

Life-corroding-धीरे-धीरे जीवन बर्बाद करना
Moral fiber- नैतिक मूल्य
Deliberation- विवेचना
Snare- फंदा

Encumbrance- बेबजह का शोर
Vice- दुर्गुण
Flourishing- फलता-फूलता हुआ 
Touts- दलाल

Lure-चारा
Votaries-उपासक
Elevate-ऊपर उठना
Propagate-प्रचार

Behoves- सही
Cling-चिपकना
Shun- दूर रखना 
Unadulterated- पूर्ण

Insatiableness-असंतोष
Bartering- अदल बदल करना
Enamoured- मोहित 
Onrush- प्रबाह

Gibbon- 18वीं  सताब्दी के एक प्रसिद्ध अंग्रेज इतिहासकार जिन्होंने "The decline and fall of Roman Empire" नामक किताब लिखी ।

Ruin-बर्बाद
Assimilation-परिपाक
The golden fleece - स्वर्ण ऊन

Hindrance- बाधा
Delusion- माया

Spiritual - आध्यात्मिक
Experiment - प्रयोग



OBJECTIVE QUESTIONS 

1. Mahatma Gandhi has written the lesson— 
(A) I Have a Dream        (B) The Artist 
(C) Indian Civilization and Culture     (D) The Earth 
Ans:- c
2. Pharaohs were rulers were ancient—
 (A) Russia  (B) Egypt 
(C) India      (D) Greece 
Ans:- B
3. Civilization is the state of development of a ….. 
(A) people   (B) animal
(C) bird       (D) non-living things
Ans:-A
4. Gibbon is associated with— 
(A) Italy       (B) Sweden
 (C) Russia   (D) America 
Ans:-C
5. European civilization will mean ……….. for India.
 (A) want : (B) living 
(C) real (D) ruin 
Ans:-
6. ‘Simple living and high thinking’ is the base of —
(A) American Civilization    (B) Indian Civilization 
(C) European Civilization    (D) None of these 
Ans:-B 
7. Indian glory is that it is— 
(A) immovable                    (B) movable 
(C) Uncivilized                    (D) ignorant
Ans:-A 
8. ………….. Was a spiritual leader than a politician. 
(A) Nehru ji                   (B) Sardar Patel 
(C) Mahatma Gandhi     (D) Indira Gandhi 
Ans:-C
9. ‘My Experiments with Truth’ was written by-.. 
(A) Nehru ji                           (B) Mahatma Gandhi, 
(C) Maulana Abdul Kalam Azad   (D) Sardar Patel 
Ans:-B
10. The mind is a restless …………… the more it gets the more it wants.
(A) bird    (B) dog
(C) cow    (D) monkey 
Ans:-A
11. The people of Europe learn their lesson from the writing of the man of ……
(A) Germany                (B) Britain 
(c) Greece or Rome      (D) Spain 
Ans:-C
12. “Plain living and high thinking’ is the motto of – 
(A) Western philosopher   (B) Eastern philosopher
(C) North philosopher       (D) None of these 
Ans:-A
13. Sacrifice is the sole aim of our — 
(A) Philosopher    (B) farmers 
(C) Rights      (D) scientists 
Ans:-B
14…….were satisfied with small villages. 
(A) Our ancestors    (B) Germans 
(C) Romans          (D) Italians 
Ans:-A
15. Has civilization taught us to be more … towards one another?
 (A) enemy              (B) angry 
(C) upset               (D) friendly 
Ans:-D
16. Our ancestors enjoyed ………….. Rule. 
(A) Nice     (B) Society 
(C) Home    (D) Nation
Ans:-C
17. Wealth and luxuries do not make a…… Happy. 
(A) bird       (B) man
 (C) cow      (D) dog 
Ans:-B
18. Gandhi Ji went to Champaran in …. 
(A) 1915          (B) 1916 
(C) 1917           (D) 1918
Ans:-C
19. The people of Europe are inspired by. ……… and Roman writers. 
(A) British         (B) Greek
(C) German       (D) Indian 
Ans:-B
20. The invention of …………… proved a milestone in our development. 
(A) fire               (B) Agriculture 
(C) carpentry      (D) None of these 
Ans:-A
21. He wrote different articles for —
(A) ‘The Hindu’ (B) ‘The Times of India’ 
(C) ‘The Blitze’ (D) ‘Young India’ 
Ans:-D
22. Civilization points out to man — 
(A) how to make money   (B) how to win the enemy
(C) the path of duty       (D) the way of living
Ans:-C
23. To observe morality is to attain mastery over —
(A) economic growth       (B) political ability 
(C) minds and passions      (D) art 
Ans:-C
24. The mind is a restless bird which always remains — 
(A) Hungry        (B) unsatisfied
(C) thirsty           (D) sick 
Ans:-B
25. Happiness is largely a — 
(A) mental condition       (B) physical condition 
(C) disease                   (D) imagination
Ans:-A
26. Mahatma Gandhi was more a — 
(A) politician           (B) economist 
(C) social reformer        (D) Spiritual leader 
Ans:-D
27. He used as the chief weapons — 
(A) swords          (B) nuclear weapons 
(C) guns                  (D) truth and non-violence 
Ans:-D
28. Our ancestors dissuaded us from — 
(A) politics       (B) luxuries and pleasure 
(C) morality       (D) spirituality 
Ans:-B
29. People in ancient days were satisfied with — 
(A) towns                  (B) cities 
(C) mega cities          (D) villages 
Ans:-D
30. Our forefathers saw that kings and their swords were inferior to- 
(A) the swords of ethics        (B) the swords of politics 
(C) the swords of economics    (D) the swords of treachery 
Ans:-A
31 In ancient days the common people followed —
(A) business         (B) agriculture 
(C) industry        (D) politics 
Ans:-B
32. Modern civilization is the worship of — 
(A) material            (B) ethics
(C) brotherhood         (D) equality 
Ans:-A
33. Indian Civilization and Culture’ has been written by — 
(A) Pt. Nehru     (B) M. Gandhi
(C) Hussain       (D) None of these 
Ans:-B
34. In ancient days the common people enjoyed — 
(A) courts rule       (B) slavery 
(C) true home rule    (D) foreign rule 
Ans:-C
35. The tendency of Indian civilization is to elevate — 
(A) immorality         (B) partiality
(C) moral being       (D) dishonesty 
Ans:-A
36. Indian civilization Is — 
(A) godless             (B) based on belief in God
(C) based on partiality      (D) based on matte
Ans:-B

Indian civilization and culture 
Mock test link on telegram  :- https://t.me/satyamclassesteghra/154

Indian civilization and culture Objective videos link :- https://youtu.be/e3k7BrYLb2U?si=TQwTy57dO8Tn3CXe

Class test questions :-
ANSWER THE FOLOOWING QUESTIONS. 
1. Who is the author of the lesson "Indian Civilization and Culture"?
(A) Pt. Nehru      
 (B) Mahatma Gandhi
(C) Rabindranath Tagore 
(D) Jawaharlal Nehru
Answer:- B
2. The essence of Indian civilization lies in:
(A) Wealth accumulation
(B) Simple living and high thinking
(C) Industrial development
(D) Urban lifestyle
Answer:- B
3. What does European civilization symbolize for India?
(A) Growth 
(B) Ruin
(C) Equality 
(D) Freedom
Answer:- B
4. Mahatma Gandhi was more of a:
(A) Politician 
(B) Spiritual leader
(C) Scientist 
(D) Artist
Answer:- B
5. "My Experiments with Truth" is written by:
(A) Jawaharlal Nehru 
(B) Mahatma Gandhi
(C) Rabindranath Tagore 
(D) Sardar Patel
Answer:- B
6. The mind is compared to a restless:
(A) Monkey 
(B) Bird
(C) Dog 
(D) Fish
Answer:- B
7. Indian glory is considered:
(A) Movable 
(B) Immovable
(C) Temporary 
(D) Fragile
Answer:- B
8. What is the ultimate aim of Indian civilization?
(A) Material development 
(B) Moral upliftment
(C) Political supremacy 
(D) Technological advancement
Answer:- B
9. Civilization guides humanity towards:
(A) Wealth 
(B) War
(C) Duty 
(D) Power
Answer:- C
10. The people of Europe take inspiration from:
(A) German philosophers 
(B) Greek and Roman writers
(C) Indian saints 
(D) British scholars
Answer :- B
11. What is considered the foundation of Indian civilization?
(A) Luxuries 
(B) Simplicity
(C) Political power 
(D) Industrialization
Answer:- B
12. Gandhi Ji's chief weapons were:
(A) Guns and swords 
(B) Money and power
(C) Truth and non-violence 
(D) Political alliances
Answer:- C
13. The ultimate goal of morality is to attain control over:
(A) Wealth 
(B) Passion and mind
(C) Social systems 
(D) Political power
Answer :- B
14. Gandhi visited Champaran in the year:
(A) 1915 
(B) 1916
(C) 1917 
(D) 1918
Answer:- C
15. The invention of which element marked a milestone in human 
progress?
(A) Agriculture 
(B) Fire
(C) Tools 
(D) Language
Answer:- B
16. According to Gandhi, true happiness is a:
(A) Mental condition 
(B) Physical condition
(C) Social status 
(D) Political power
Answer:- A
17. Indian ancestors dissuaded people from:
(A) Politics 
(B) Luxuries and pleasures
(C) Morality 
(D) Knowledge
Answer:- B
18. In ancient India, people were content with living in:
(A) Cities 
(B) Villages
(C) Metropolises 
(D) Kingdoms
Answer:- B
19. The tendency of Indian civilization is to elevate:
(A) Material wealth 
(B) Moral being
(C) Economic strength 
(D) Political power
Answer:- B
20. Gandhi wrote several articles for:
(A) The Hindu 
(B) Young India
(C) Times of India 
(D) Blitz
Answer:- B
21. Modern civilization is primarily focused on the worship of:
(A) God 
(B) Brotherhood
(C) Materialism 
(D) Equality
Answer:- C
22. What does Indian civilization encourage over kings and their swords?
(A) Economic power 
(B) The swords of ethics
(C) Military strategies 
(D) Scientific advancements
Answer :- B
23. The base of Indian culture is deeply rooted in:
(A) Materialism 
(B) Belief in God
(C) Secularism 
(D) Industrial growth
Answer:- B
24. What is the central idea of civilization according to Gandhi?
(A) Wealth 
(B) Power
(C) Duty 
(D) Luxury
Answer:- C
25. Sacrifice is the hallmark of Indian:
(A) Scientists 
(B) Farmers
(C) Leaders 
(D) Philosophers
Answer:- B
26. Happiness, according to Gandhi, is derived from:
(A) Material wealth 
(B) Simplicity
(C) Political achievements 
(D) Physical comfort
Answer:- B
27. Gandhi emphasized which two principles as the foundation of life?
(A) Wealth and power 
(B) Duty and responsibility
(C) Truth and non-violence 
(D) Morality and politics
Answer:- B
28. Indian civilization thrives on:
(A) Competition 
(B) Brotherhood and simplicity
(C) Materialism 
(D) Aggression
Answer:- B
29. According to Gandhi, the mind is always:
(A) At peace 
(B) Restless and unsatisfied
(C) Content 
(D) Angry
Answer:- B
30. Which civilization’s foundation is rooted in “Plain living and high thinking”?
(A) European civilization 
(B) Indian civilization
(C) Modern civilization 
(D) None of these
Answer:- B
31. Who is the author of "Indian Civilization and Culture"?
a) Dr. Zakir Hussain 
b) Mahatma Gandhi
c) Martin Luther King, Jr. 
d) Manohar Malgaonkar
Answer:- B
32. "A Pinch of Snuff" was written by:
a) Dorothy L. Sayers 
b) Bertrand Russell
c) Manohar Malgaonkar 
d) Shiga Naoya
Answer:- C
33. Which work is written by Martin Luther King, Jr.?
a) I Have a Dream 
b) Bharat is My Home
c) A Child is Born 
d) The Earth
Answer:- A
34. "How Free is the Press" is authored by:
a) Dorothy L. Sayers 
b) Germaine Greer
c) Anton Chekhov 
d) H.E. Bates
Answer:- A
35. The author of "India Through Traveller’s Eye" is:
a) Pearl S. Buck 
b) Dr. Zakir Hussain
c) Shiga Naoya 
d) Kamala Das
Answer:- A
36. Who wrote "Sweetest Love I Do Not Goe"?
a) John Donne 
b) W.H. Auden
c) Walt Whitman 
d) Rupert Brooke
Answer :- A
37. The poem "Song of Myself" is authored by:
a) John Keats 
b) Walt Whitman
c) T.S. Eliot 
d) Kamala Das
Answer:- B
38. Which poet wrote "To Autumn"?
a) John Donne 
b) John Keats
c) W.H. Auden 
d) Walter de la Mare
Answer:- B
39. "Snake" is a poem by:
a) D.H. Lawrence 
b) Keki N. Daruwala
c) Rupert Brooke 
d) W.H. Auden
Answer:- A
40. Who is the author of "Macavity: The Mystery Cat"?
a) T.S. Eliot 
b) John Donne
c) Keki N. Daruwala 
d) kamla das
Answer:- A

Saturday, 22 February 2025

BHARAT IS MY HOME LESSON :-2

 BHARAT IS MY HOME LESSSON :-02 


                      ABOUT POET 
Dr. Zakir Husain was an Indian economist and politician . who served as the third president of India , from 13 May 1967 until his death on 3 May 1969. 
He was the first Muslim president of India . He previously served as the governor of Bihar from 1957 to 1962 and as the second vice president of India from 1962 to 1967.
Born: 8 February 1897, Hyderabad (present in Telangana)
Died: 3 May 1969, New Delhi
Mother:- Najneen begum
Father:- Fida hussain khan 
Wife :- Shahjahan begum 
Nationality:- Indian 
Works:- Blowing hot and blowing cold 
A flower's song 
Sunshine for Amma
He got Bharat ratna in 1963. 
Presidential term:- 13 May 1967 – 3 May 1969

BHARAT IS MY HOME (Summary)

           'Bharat is my home' has been taken from the speech which was delivered by Dr Zakir Hussain , after taking the oath as president . first of all he express his happiness and Greatfulness to the people who made him the president of India. He takes the oath to serve the culture of India.

   He says the Dr Radha Krishnan was a man of knowledge and he had much experience and sense of humanity. He takes oath of loyality to the constitution of India. He says that education is the  prime instrument for nation building.

      He says that Bharat is my home and its people are his family. He wants to make his home better. He requests all to work hard and contribute in development. According to him there are two types of work . 1. social 2.individual. 
That are related to each other. He favours Gandhi ji's views on moral and work. He always wants the welfare of the country and the country men.

WORD POWER 

Erudition - व्यापक करना
Ceased- समाप्त
Champion- विजेता
Ethnic- सजातीय

Humility- नम्रता
Pledge- सपथ
Presumption- परिकल्पना
Endeavour- प्रयत्न

Unsparingly - शख्ती से 
Peril- खतरा
Approximation- निकटता
Juster- Comperative degree of 'just'

Requisite- आवश्यक वस्तु

OBJECTIVE QUESTIONS 

1. The past is — 

(A) dead and static  (B) alive and dynamic

(C) useless              (D) harmful 

Ans:- B

2. The Indian culture is the best example of —

  (A) unity                      (B) diversity    

  (C) unity in diversity   (D) disparity 

Ans:- C

3. The word ‘erudition’ stands for —

 (A) poverty           (B) great knowledge

 (C) prosperity       (D) greed 

Ans:- B

4.When did Dr. Hussain deliver this speech ? 

(A) On Independence day                            

(B) On Republic day

(C) When he took oath as the President      

(D) On Army day

Ans:- C

 5. Dr. Zakir Hussain was born in — 

(A) 1865         (B) 1877

(C) 1867         (D) 1897 

Ans:- D

6. Dr. Zakir Hussain died in — 

(A) 1959        (B) 1969

 (C) 1979       (D) 1989 

Ans:- B

7.Dr. Zakir Hussain was born in — 

(A) Delhi        (B) Karnataka

 (C) Chennai   (D) Hyderabad 

Ans:- D

8. Earlier he had served as –

(A) the Governor of Bihar .            

(B) the Chief Minister of Punjab 

(C)the Governor of West Bengal    

(D) the Governor of Assam

Ans:- A

 9. Dr. Radhakrishnan explained exceptionally- 

(A) Indian economics   (B) Indian philosophy

 (C) Indian politics        (D) Indian civilization 

Ans:- D

10.Dr. Zakir Hussain entered the office with – 

(A) partiality            (B) total dedication 

(C) enmity               (D) treachery 

Ans:- B

11. Dr. Zakir Hussain was long associated with—

 (A) business       (B) education 

(C) art                  (D) game

Ans:- B

 12. The people had chosen him the head of the family for –

 (A)two years           (B) a certain time

 (C) for ever             (D) twenty years 

Ans:- B

13. As the president, Dr. Hussain advocated for the growth of-

 (A) certain religions     (B) the whole nation

 (C) the rich only           (D) the poor only 

Ans:- B

14. Power should be used only for — 

(A) making money     (B) moral purpose

 (C) own interest        (D) material gain 

Ans:- B

15. Dr. Zakir Hussain delivered his speech in …..

 (A) 1965           (B) 1966 

(C) 1967            (D) 1968 

Ans:- C

16. Dr. Zakir Hussain took the oath as the – 

(A) president      (B) governor

 (C) minister       (D) None of these 

Ans:- A

17. ‘Bharat is My Home’ is written by -.

(A) Mahatma Gandhi   (B) Dr. Zakir Hussain 

(C) Pearl S. Buck         (D) H.E. Bates 

Ans:- B

18. …………. was the role model of Dr. Zakir Hussain. 

(A) Mahatma Gandhi         (B) Sardar Patel 

(C) Dr. Radha Krishnan     (D) Dr. Rajendra Prasad 

Ans:- C

19. Dr. Zakir Hussain took the oath of loyalty to the …………. 

(A) people       (B) constitution 

(C) nation        (D) None of these 

Ans:- B

20………. said that Bharat is my home and its people are my family.

 (A) Dr. Zakir Hussain      (B) Dr. Radha Krishnan 

(C) Dr. Rajendra Prasad    (D) None of these 

Ans:- A

21. Dr. Zakir Hussain was a great ……………. 

(A) politician           (B) thinker 

(C) nationalist          (D) leader

Ans:- C

22, Dr. Zakir Hussain delivered his in 1967 after taking the oath of the — 

(A) President              (B) Governor 

(C) Chief Minister     (D) Minister 

Ans:- A

23…………. is the prime instrument of nation building.

 (A) Agriculture             (B) Education 

(C) Trade                       (D) None of these 

Ans:- B

24. ………… brought a lot of erudition and wealth of Knowledge to the Presidency .

 (A) Dr. Zakir Hussain     (B) Dr. Rajendra Prasad

 (C) Gyani Zail Singh      (D) Dr. Radha Krishnan 

Ans:- D

25. Dr. Zakir Hussain feels greatly obliged to the people of —

 (A) Pakistan     (B) India 

(C) China          (D) Nepal 

Ans:- B

26. Dr. Zakir Hussain became the president of India in – 

(A) 1965      (B) 1966

 (C) 1967     (D) 1969 

Ans:- C

27. Dr. Zakir Hussain entered the office in a spirit of … humility,

 (A) special    (B) prayerful 

(C) long         (D) new

Ans:- B

 28. Dr. Radhakrishnan never his faith in –

 (A) man    (B) animal 

(C) bird     (D) None of these

Ans:- A

29. Dr. Zakir Hussain has written the lesson —

(A) Indian Civilization and Culture    (B) I Have a Dream 

(C) Bharat is My Home                      (D) The Artist

Ans:- C

Test paper 

ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS AND COLOUR THE 

OMR SHEET WITH BLUE OR BLACK PEN .

1. Who wrote Bharat is My Home?

(A) Mahatma Gandhi.      (B) Dr. Zakir Hussain

(C) Pearl S. Buck              (D) H.E. Bates

2. Dr. Zakir Hussain became the President of India in –

(A) 1965        (B) 1966

(C) 1967         (D) 1969

3. Dr. Zakir Hussain was born in —

(A) 1865 (B) 1877

(C) 1867 (D) 1897

4. Power should be used only for —

(A) making money (B) moral purpose

(C) own interest (D) material gain

5. What is the best example of Indian culture?

(A) Unity (B) Diversity

(C) Unity in diversity (D) Disparity

6. Dr. Zakir Hussain was long associated with—

(A) Business (B) Education

(C) Art (D) Sports

7. When did Dr. Zakir Hussain deliver his famous speech?

(A) 1965 (B) 1966

(C) 1967 (D) 1968

8. Who was Dr. Zakir Hussain’s role model?

(A) Mahatma Gandhi (B) Sardar Patel

(C) Dr. Radhakrishnan (D) Dr. Rajendra Prasad

9. Dr. Zakir Hussain was born in which city?

(A) Delhi (B) Karnataka

(C) Chennai (D) Hyderabad

10. Dr. Radhakrishnan was an expert in —

(A) Indian economics (B) Indian philosophy

(C) Indian politics (D) Indian civilization

11. Who said, “Bharat is my home and its people are my family”?

(A) Dr. Zakir Hussain (B) Dr. Radhakrishnan

(C) Dr. Rajendra Prasad (D) None of these

12. The word ‘erudition’ means —

(A) Poverty (B) Great knowledge

(C) Prosperity (D) Greed

13. What is the prime instrument of nation-building?

(A) Agriculture (B) Education

(C) Trade (D) None of these

14. Dr. Zakir Hussain took the oath as —

(A) President (B) Governor

(C) Minister (D) None of these

15. Dr. Radhakrishnan never lost his faith in —

(A) Man (B) Animal

(C) Bird (D) None of these

16. Earlier, Dr. Zakir Hussain served as —

(A) The Governor of Bihar

(B) The Chief Minister of Punjab

(C) The Governor of West Bengal

(D) The Governor of Assam

17. Dr. Zakir Hussain took the oath of loyalty to —

(A) People (B) Constitution

(C) Nation (D) None of these

18. The past is —

(A) Dead and static (B) Alive and dynamic

(C) Useless (D) Harmful

19. Dr. Zakir Hussain entered office with a spirit of —

(A) Special humility (B) Prayerful humility

(C) Long humility (D) New humility

20. As President, Dr. Zakir Hussain advocated for the growth of —

(A) Certain religions

(B) The whole nation

(C) The rich only

(D) The poor only

21. Dr. Zakir Hussain was a great —

(A) Politician (B) Thinker

(C) Nationalist (D) Leader

22. Dr. Zakir Hussain passed away in —

(A) 1959 (B) 1969

(C) 1979 (D) 1989

23. The people had chosen Dr. Zakir Hussain as the head of the 

family for —

(A) Two years

(B) A certain time

(C) Forever

(D) Twenty years

24. Who brought a wealth of erudition and knowledge to the 

Presidency?

(A) Dr. Zakir Hussain

(B) Dr. Rajendra Prasad

(C) Gyani Zail Singh

(D) Dr. Radhakrishnan

25. Dr. Zakir Hussain felt greatly obliged to the people of —

(A) Pakistan (B) India

(C) China (D) Nepal

26. Who is the author of the lesson Indian Civilization and Culture?

(A) Pt. Nehru

(B) Mahatma Gandhi

(C) Rabindranath Tagore

(D) Jawaharlal Nehru

27. The essence of Indian civilization lies in:

(A) Wealth accumulation

(B) Simple living and high thinking

(C) Industrial development

(D) Urban lifestyle

28. What does European civilization symbolize for India?

(A) Growth (B) Ruin

(C) Equality (D) Freedom

29. Mahatma Gandhi was more of a:

(A) Politician (B) Spiritual leader

(C) Scientist (D) Artist

30. The ultimate aim of Indian civilization is:

(A) Material development

(B) Moral upliftment

(C) Political supremacy

(D) Technological advancement

31. Gandhi Ji's chief weapons were:

(A) Guns and swords

(B) Money and power

(C) Truth and non-violence

(D) Political alliances

32. Indian civilization thrives on.............?

(A) Competition

(B) Brotherhood and simplicity

(C) Materialism

(D) Aggression

33. According to Gandhi, true happiness is a..........

(A) Mental condition

(B) Physical condition

(C) Social status

(D) Political power

34. The tendency of Indian civilization is to elevate:

(A) Material wealth

(B) Moral being

(C) Economic strength

(D) Political power

35. What is the central idea of civilization according to Gandhi?

(A) Wealth (B) Power

(C) Duty (D) Luxury

36. My Experiments with Truth is written by:

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Mahatma Gandhi

(C) Rabindranath Tagore

(D) Sardar Patel

37. A Pinch of Snuff was written by:

(A) Dorothy L. Sayers

(B) Bertrand Russell

(C) Manohar Malgaonkar

(D) Shiga Naoya

38. Which work is written by Martin Luther King, Jr.?

(A) I Have a Dream

(B) Bharat is My Home

(C) A Child is Born

(D) The Earth

39. How Free is the Press is authored by:

(A) Dorothy L. Sayers

(B) Germaine Greer

(C) Anton Chekhov

(D) H.E. Bates

40. The author of India Through Traveller’s Eyes is:

(A) Pearl S. Buck

(B) Dr. Zakir Hussain

(C) Shiga Naoya

(D) Kamala Das

41. Who wrote Sweetest Love I Do Not Goe?

(A) John Donne (B) W.H. Auden

(C) Walt Whitman (D) Rupert Brooke

42. The poem Song of Myself is authored by:

(A) John Keats (B) Walt Whitman

(C) T.S. Eliot (D) Kamala Das

43. Which poet wrote To Autumn?

(A) John Donne (B) John Keats

(C) W.H. Auden (D) Walter de la Mare

44. Snake is a poem by:

(A) D.H. Lawrence

(B) Keki N. Daruwala

(C) Rupert Brooke

(D) W.H. Auden

45. Who is the author of Macavity: The Mystery Cat?

(A) T.S. Eliot                  (B) John Donne

(C) Keki N. Daruwala   (D) Kamala Das

46. Gandhi emphasized which two principles as the foundation of 

life?

(A) Wealth and power

(B) Duty and responsibility

(C) Truth and non-violence

(D) Morality and politics

47. Indian ancestors dissuaded people from:

(A) Politics

(B) Luxuries and pleasures

(C) Morality

(D) Knowledge

48. The base of Indian culture is deeply rooted in:

(A) Materialism

(B) Belief in God

(C) Secularism

(D) Industrial growth

49. Gandhi wrote several articles for:

(A) The Hindu

(B) Young India

(C) Times of India

(D) Blitz

50. Modern civilization is primarily focused on the worship of:

(A) God

(B) Brotherhood

(C) Materialism

(D) Equality

 

Pno. 17

B.1.1 complete the following sentences on the basis of the lesson. 

A. Dr Radhakrishnan never lost his faith in ................. Ans- the essential humanity of man.

B. Dr Radhakrishnan always championed ................... Ans:- the right of all men to live in dignity and with justice.

C.  Dr Zakir Hussain enter the office of the President in spirit of .................. Ans- Prayerful humility and total dedication

D. According to Dr Zakir Hussain the value remains..............  Ans:- eternally valid and presses for newer and fresher realisation.

E.  According to Dr Zakir Hussain education is ............ Ans- The prime instrument for nation building.

B.1.2. Answer the following questions briefly:- 

1. What did Dr Radhakrishnan bring to the presidency ?

Ans:- Dr Radhakrishnan bought to the presidency a mental equipment , a degree of erudition and wealth of knowledge .

2. What did Dr Zakir Hussain take of ?

Ans:- Dr Zakir Hussain took the oath of loyality to the constitution .

3.  What is the Business of education ?

Ans:- It is the business of education to minister constant renewal. Education is a prime instrument of national purpose and quality of education is inescapably involved in the quality of the nation.

4.What did Dr Zakir Hussain please himself to ? 

Ans:- Zakir Husain pledged himself to the loyalty of our past culture, service of the totality to our country’s culture. He pledged his loyalty to the country, irrespective of religion or language; and to work for its strength and progress and for the welfare of its people without distinctions of caste, colour or creed.

5. What does work on one's self mean? what is its end- product ? 

Ans:- The work on one’s self is to follow the urge towards moral development as a free person and under self-imposed discipline, which alone can render that development possible. Its end-product is a free moral personality.

6. What shall be dedicate ourselves to?

Ans:- We shall dedicate ourselves to work for the peace of the strong.

7.  When was Dr Zakir Hussain born? 

Ans:- Zakir Husain was born on 8 February 1897.

8.  How long did Dr Zakir Hussain live?

Ans:- Zakir Husain lived for 72 years. He died on 3 May 1969.

9.  On what occasion did Dr Zakir Hussain delivered this speech? 

Ans:- Dr Zakir Husain delivered this speech on the occasion of his election as the President of India in 1967.

10. Why does Dr Zakir Hussain call India "The young state of an ancient people" ?

Ans:- Dr Zakir Husain called India “the young state of an ancient people” because through the long millennia and through cooperation of diverse ethnic elements, they have striven to realise timeless, absolute values in their own peculiar way.

Pno:- 19

Ex.2. Fill in the blanks with suitable adjectives : 

A. Dr. Zakir hussain entered the office in a spirit of .............. humanity .     Ans - prayerful

B. It is a constitution of a ............ State.                                                        Ans:- new 

C. The choice of this office has been made due to ............... association.     Ans:- dual

D. This ............effort will give to the life of our state a .......... flavour .       Ans :- long , special 


D. WORD STUDY

D.1. Dictionary Use

Ex. 1. Correct the spelling of the following words:

   

confesoverwelmederrudition 
prayfull prejumptioninascapably 

 

Answer-

Confes- confess

overwelmed- overwhelmed   

errudition- erudition

Prayfull- prayerful         

prejumption- presumption     

Inascapably- Inescapably

 

Ex. 2. Look up a dictionary and write two meanings of the following words — the one in which it is used in the lesson and the other which is more common.

 

brought degreeenterdeadrenewal

                  

 

Answer-

Brought –

As per lesson- come with (him)

As per common usage-  take or go with (someone or something) to a place

 

Degree-

As per lesson- the amount, level, or extent to which something happens or is present

As per common usage- the course of study in a university

 

Enter-

As per lesson- come or go into a place

As per common usage- write or key information in a book, computer, etc

 

Dead-

As per lesson- no longer living

As per common usage- complete or absolute silence

 

Renewal-

As per lesson- starting again As per common usage- extension of time for which it is valid

 

D. 2. Word-formation

Read carefully the following sentence taken from the lesson:

The process of its constant renewal is indeed, the process of growth of national culture and national character. 

In the above sentence the word ‘renewal’ is derived from the adjective ‘new’ by adding a suffix ‘-al’ and a prefix ‘re-‘ to it.

Point out which words the following are derived from:

renewalmyself totality constantly building

 

Answer-

Renewal- new

Myself- my

Totality- total

Constantly- constant

Building- build

 

D. 3. Word-meaning

Ex. 1. Match the words given in Column A with their meanings given in Column B:

 

Column AColumn B
requisitepromise
perilracial
presumptionnecessary
ethnicthreat
pledgeopinion

 Answer-

 

Column AColumn B
requisitenecessary
perilthreat
presumptionopinion
ethnicracial
pledgepromise

 

D. 4. Phrases

Ex.1. Read the lesson carefully and find out the sentences in which the following phrases have been used. Then use these phrases in sentences of your own: 

pursuit ofbring toapproximation of bring forth
                         

Answer-

Pursuit of 

From the lesson – During a lifetime devoted to the pursuit of knowledge and truth, he has done more than probably any other man to bring out and explain Indian philosophical thought and the oneness of all true spiritual values.

Other sentence – She would do anything in pursuit of wealth and fame

Bring to

From the lesson –

Other sentence – In order to elect the right CEO, it was important to bring to light each candidate’s strengths and weaknesses.

Approximation of

From the lesson – This end-product cannot sustain itself without seeking and exercising itself to bring about the approximation of the society to which it is privileged to serve to a better, a juster and a more graceful way of life.

Other sentence – Approximation of decimals is a mathematical technique for locating estimated values and limiting the number of decimal places.

Bring forth

From the lesson – I have full faith in my people that they will bring forth the energy requisite for the satisfactory performance of this dual task

Other sentence – He has no idea what the day will bring forth.

E . GRAMMAR

Read the following sentences from the lesson carefully:

I must confess that………….

I can only assure you that……..

Mark the use of modal auxiliaries – ‘must’ and ‘can’ – in the sentences given above.

Ex.1. Find out other modal auxiliaries used in the lesson and tell the specific meaning in which these modal auxiliaries have been used. 

Answer-

Must – bound to

Can – be capable of

May – possibility

I may be forgiven – please forgive me.

Wednesday, 19 February 2025

Poetry section about poet

                      ABOUT POET                               


                        
                                                                           The End.

ABOUT POET PROSE SECTION

        ABOUT AUTHOR PROSE SECTION       








THE END..

पद (सूरदास)

कवि- सूरदास कवि परिचय सूरदास का जन्म सन् 1478 ई के आसपास माना जाता है। वे दिल्ली के निकट  ‘सीही’  नामक गाँव के रहनेवाले थे। उनके...