Wednesday, 24 August 2022

class 12th poetry lesson 04 ( Ode to autumn) by:- John keats

Class 12th  Rainbow part 02 poetry section _ lesson 04 (Ode to autumn ) By - John keats
Word power

Mellow-
Fruitfulness-
Conspiring-
Vines- 

Plump- 
Hazel- 
Kernel- 
O'er brimme'd- 

Winnowing-
Swath- 
Gleaner- 
Choir- 

Gnats-
Sallows- 
Bourn- 
Hedge-cricket- 

Redbreast- 
Ripeness- 

class 12th poetry lesson 03 (NOW THE LEAVES ARE FALLING FAST ) BY- W.H AUDEN

Class 12th Rainbow part 2 (poetry section)
NOW THE LEAVES ARE FALLING FAST 
BY- W.H AUDEN 
                           ABOUT POET 
Wystan Hugh Auden was a British-American poet. Auden's poetry was noted for its stylistic and technical achievement, its engagement with politics, morals, love, and religion, and its variety in tone, form, and content. 
Born: 21 February 1907, York, United Kingdom
Died: 29 September 1973, Vienna, Austria
Full name: Wystan Hugh Auden

Word power

Nurse's flowers- 
Prams- 
Whispering neighbours-
Pluck-

Freeze-
Wooden-
Stiffly-
Reprove-

Attitudes- 
Trolls- 
Angel-
Last distress- 

NOW THE LEAVES ARE FALLING FAST 
MOCK TEST LINK http://t.me/QuizBot?start=KdK0BKc4

Thursday, 18 August 2022

Class-12th poetry lesson -02(Song of myself ) by- Walt whitman

Class-12th Rainbow part-02 
Poetry section lesson -02 

                     Song of myself 

                           ABOUT POET

Walt Whitman was an American poet, essayist and journalist. 
He was the most individualistic literary figure of America. 
Before his 12th birthday he worked as a carpenter . He also worked as a printer, teacher, editor (Brooklyn eagle), volunteer nurse during civil war. 
Died: 26 March 1892, Camden, New Jersey, United States
Nationality:- American
Type of poet :- People's of poet
Works:-  leaves of grass (1855),  Drum-Taps, (1866)
Father:- Walter Whitman 
Wife :- He was never married 

SONG OF MY SELF (Summary)

Walt Whitman is one of the most individualistic literary figures of America, wrote the poem song of myself. In this poem he tells about himself.
                             The poet tells himself, that every atom of his blood is the same in all human being , whatever he says come from his heart. He is ready for every danger in his life and except that life is not a bed of roses as it is full of difficulties. He says that it is not good that peoples fight for his religion and religious festival. He also says that everyone should be happy and tries to make other happy.

WORD POWER

Celebrate - मनाना
Assume-  मानना
Loaf- भटकना
Lean- आराम से बैठना या लेटना

Spear- शूल/ भाला
Creeds- पंथ/ मजहब
School- विद्यालय/ सोच की बेबस्था
In abeyance- निलंबित

Sufficed- प्रयाप्त
Harbour- बंदरगाह / मानना
Hazard- खतरा 

class 12th(poetry) lesson -01 Sweetest love i do not goe , by - John donne

Class 12th Text book Rainbow part-2 

Poetry lesson-01 Sweetest love i do not goe . By - John donne 

                         ABOUT POET

John Donne was an English poet, scholar, soldier , poet and secretary at naval academy .
He was born into a prosperous roman Catholic family .
He was forced to leave Oxford university without any degree , because of his religion . 
He became a father at Anglican Church .
And soon became one of the best preacher of his time .
He was secretly married with his Patron's niece Anna more at the age of 42 in 1615 .
Born: 22 January 1572, London, United Kingdom
Died: 31 March 1631, London, United Kingdom
Mother:-  Elizabeth Heywood
Father:- John Donne
Wife:- Anna more
Nationality:- British
Religion :- Angelo catholic
Type of poet :- Metaphysical
Well known for :- sonnet , sermons, songs satires, elgies
He studied-  law and Theology
No of children:- 12

SUMMARY
SWEETEST LOVE I DO NOT GOE 

John donne was a great poet of England. In the present poem, the poet beautiful expresses the feeling of love, when lover part with each other .
                          The speaker parts with his beloved but he does not blame at her. He fells that the world may call him guilty but he is not guilty. He compares his life to sun. Who has neither desire nor sense but continue its work. He also tell us about the value of time, which is very precious. The speaker becomes very sad to see the  pitiable condition of his beloved.
                                   Finally he argues that those who live for one - another can never be parted.

WORD POWER 

Weariness- थकान
Jest- उपहास / मजाक 
Dye- रंगना
Die- मरना

Yesternight- पिछले रात
Spurres- प्रेरणा
Then- तब
Feeble- कमजोर

Sighs - विलाप करना
Divining- दैवित्व
Part- हिस्सा
Parted- अलग करना 

OBJECTIVES

Wednesday, 17 August 2022

LESSON-04 { I HAVE A DREAM } By :- Martin luther king jr.

Class -12th RAINBOW PART-2 (100 NUMBERS)
                   I HAVE A DREAM
                          ABOUT POET
Martin Luther King Jr. was an American Baptist minister , orator and civil right activist . who became the most visible spokesman and leader in the civil rights movements and Montgomery bus boycott. He was the youngest man who received Novel prize in 1964 (peace) .
He is called American Gandhi . 
He delivered his speech in 28th aug 1963 on the steps of Lincoln memorial (Washington DC) .
Born: 15 January 1929, Atlanta, Georgia, United States
Assassinated: 4 April 1968, Memphis, Tennessee, United States
Wife:- Coretta scott king
Works:-Strength to love (1953)
  stride towards freedom: the Montgomery story (1958)
Why we can't wait (1964)
Where do we go from here : choas and community? (1968)

WORD POWER

Momentous - महत्वपूर्ण
Decree- हुक्मनामा
Seard- जला हुआ 
Manacles - हथकड़ी 

Segregation- अलगाव
Discrimination- भेदभाव
Languishing- सुस्त
Exile - बनवास

Appalling- भय उत्पन्न करने बाला
Hallowed- पवित्र करना 
Sweltering- तपती
Inextricably- विकट

Tribulations- क्लेश 
Ghetto- यहूदी बस्ती
Battered- चकनाचूर
Persecution - उत्पीड़न

Staggered- गिरना
Redemptive- छुटकारे
Wallow-  कीचड़ में खींचना
Oasis- नखलिस्तान

Prodigious- विलक्षण
Hamlet- छोटी सी गाँव

lesson- 04  I HAVE A DREAM }  objectives 

1. The slum area densely populated by an isolated community is marked by- 
(A) safe place      (B) fallen
(C) ghetto            (D) oasis 
Ans- C
2. King is regarded as one of the greatest – 
(A) artists       (B) scientists
(C) separatists     (D)orators 
Ans- D
3. The author advocates-
 (A) non-violent struggle   (B) violent struggle
(C) both the ways             (D) None of these
Ans- A
4. Martin Luther King Jr. was born in-
(A) 1939       (B) 1929 
(C) 1919        (D) 1969 
Ans- B
5. Martin Luther King Jr. was assassinated on-
(A) 4 March 1968   (B) April 
(C) May           (D) December 4
Ans- A
6.King was assassinated in– 
(A) 1968     (B) 1954
(C) 1942    (D) 1978 
Ans- A
7. I Have a Dream’ is a speech delivered by King on –
(A) August 28, 1963      (B) June 28, 1965 
(C) May 28, 1953           (D) April 28, 1973
Ans- A
8. America gave the Negro people – 
(A) a good cheque     (B) a bad cheque
(C) a torn cheque     (D) None of these 
Ans- B
9. By the signing of the emancipation proclamation the hopes of the Negro population- 
(A) fulfilled              (B) half fulfilled 
(C) remained unfulfilled      (D) None of these
Ans- C
10. To overlook the Negro would be – 
(A) good     (B) beneficial 
(C) fatal      (D) None of these 
Ans- C
11. The Negroes made the pledge that they will always- 
(A) march ahead       (B) march back
(C) march slowly     (D) None of these 
Ans- A
12. How many times King repeats that ‘we cannot be satisfied’ –
(A) two times       (B) three times
(C) five times       (D) six times 
Ans- 
13. The word ‘momentous’ stands for – 
(A) foolishness      (B) aggressive
(C) very important     (D) unimportant 
Ans- C
14. They had dream that one day they would –
(A) divide the nation    (B) kill the white people
(C) get their rights      (D) None of these 
Ans- C
15. Racial discrimination is against – 
(A) capitalism    (B) power 
(C) secularism    (D) human rights 
Ans- D
16. ‘I Have a Dream’ is written by –
(A) Germaine Greer       (B) Shiga Naoya
(C) Martin Luther King, Jr.    (D) H.E. Bates 
Ans- C
17. Martin Luther King, Jr. has written the lesson –
(A) The Artist              (B) I Have a Dream
(C) A Pinch of Snuff    (D) Bharat Is My Home
Ans- B

Wednesday, 10 August 2022

LESSON : - 03 A PINCH OF SNUFF (MANOHAR MALGAONKAR)

 RAINBOW PART 2   LESSON -3        A PINCH OF SNUFF

                     ABOUT POET

Manohar malgaonkar was a novelist and short story writer .He was also an army officer, a big game hunter, a civil servant, a mine owner and a farmer. 
Born:- 12 July 1913 , Mumbai (Marathi)
Died:- 14 June, 2010, Uttara kannada
Father:- Manohar bande
Mother:- Usha bande
Nationality:- Indian 
Works :- Distant drum
Bombay beware
The princes
A bend in Ganges etc..

A PINCH OF SUNFF (Summary)

"A pinch of sunff"  is a short story written by Manohar Malgoankar. This story is full of wit and adventure. In this story the writer shows how Nanukaka tells a lot of lies to have meeting the welfare minister. Nanukaka is maternal uncle of the writer and he has to meet a minister. Nanukaka hired a car and ask the writer act as a driver.                                                                                                                                                                   He reached the minister's house and said to thEe secretary i am a hereditary pandit from a princely state of Ninnore. Next day the welfare minister came in the morning at writer's house. Nanukaka received him respectfully after having met with the minister. Nanukaka left following day his mission was completed.

WORD POWER 

Wire- तार

Fawning- चापलूस

Puckering- परेशानी

Wreathed- घिरा हुआ


Swearwords- गाली

Tramping- भटकना

Expletives- अनावश्यक शब्द

Garnish- सुंदर


Convention- सम्मेलन

Trailed off- बंद किया गया

Waddling- ठुमकना

Sparred- तक़रार करना 


Ingratiating- अनुग्रह प्राप्त करना

Brass tacks- गुप्त वार्ता

Evacuee-property - निस्तान्त संपत्ति

Legimate- सच्चा


Flicking- चलचित्र

At daggers drawn- जानी दुश्मन

Auspicious- शुभ

Chirpy- प्रशन्न


Liveried- बार्दीधारी

Outlandish- विचीत्र

Blandly- बेधड़क

Brandishing- ब्रांडिंग


Stickler- आग्रही


OBJECTIVE QUESTIONS 

1. Nanu kaka was installed in- 

(A) the guest room      (B) the drawing room

(C) author’s bedroom    (D) the Verandah 

Ans:- C

2.The author had taken- 

(A) five days’ leave    (B) three days’ leave 

(C) two days’ leave     (D) six days’ leave 

Ans:-C

3. Nanu kaką in a linguistic emergency always turned to --------

(A) English       (B) Hindi 

(C) his mother-tongue    (D) Sanskrit 

Ans:-C

4. Nanu kaka thought that the secretary treated them coldly because they had not gone in- 

(A) an old car     (B) a bigger car

 (C) a small car    (D) a new car 

Ans:-C

5. Nanu kaka took out his cheque-book and wrote a cheque--------

 (A) five thousand rupees     (B) two thousand rupess 

(C) a thousand rupees     (D) five hundred rupees

Ans:-C

 6.Nanukaka was coming to Delhi – 

(A) to visit the Red Fort      (B) to see some minister

(C) to participate a conference   (D) to spend the summer 

Ans:-B

7. Nanu kaka was author’s –

 (A) brother    (B) neighbour 

(C) maternal uncle     (D) friend 

Ans:-C

8. The author has a complex about-

(A) relative     (B) guest 

(C) officials    (D) ministers 

Ans:-D

9. Nanu kaka travelled in-

 (A) the A.C. Class   (B) the Second Class 

(C) the Third Class    (D) the First Class

Ans:-B

 10. On the platform Nanukaka handed over the author – 

(A) a bag       (B) a box

 (C) a briefcase     (D) a basket 

Ans:-D

11. The basket contained – 

(A) fruits     (B) a cat

 (C) sweets     (D) vegetables

Ans:-B

12. Nanu kaka had third class ticket but travelled in the second class because –

 (A) he was clever    (B) there was no third class

 (C) he lost his ticket    (D) there was no room in the third class

Ans:-D

 13.The author was merely-

 (A) an under secretary    (B) a secretary

 (C) a clerk     (D) a peon

Ans:- A

14. ‘A Pinch of Snuff’ is written by –

 (A) Bertrand Russell     (B) H.E. Bates 

(C) Manohar Malgaonkar    (D) Pearl S. Buck 

Ans:-C

15. Manohar Malgoankar has written the lesson –

 (A) I Have a Dream     (B) A Pinch of Snuff

 (C) Bharat Is My. Home    (D) The Earth 

Ans:-B

16. Nanu kaka wrote a cheque for a…………rupees. 

(A) thousand    (B) hundred

 (C) five hundred    (D) ten thousand 

Ans:-A

17. The second important person Nanu kaka had planned to meet was- 

(A) The Home Minister    (B) The Railway Minister

 (C) The Welfare Minister    (D) None of these 

Ans:-C

18. Ratiram was the son of ………… 

(A) Mohanlal Ratiram    (B) Sohanlal Ratiram

 (C) Jaganlal Ratiram    (D) None of these 

Ans:-B

19……is a humorous story.

 (A) The Earth    (B)The Artist

 (C) A Pinch of Snuff    (D) above of these 

Ans:-C

20. There is nothing like honesty was said by —

 (A) Nanukaka    (B) Sohanlal Ratiram

 (C) Ratiram    (D) Hajrat Barkat Ali

Ans:-A

21…… was coming to visit the narrator’s family.

(A) Sohanlal Ratiram    (B) Hajrat Barkat Ali 

(C) Nanukaka     (D) None of these

Ans:-C

 22…… went to the minister in Jodhpuri coat.

 (A) Nunukaka     (B) Shiga Naoya

 (C) Manohar Malgaonkar (Author)   (D) None of these

Ans:-C

 23. The speaker put on his white Jodh puri coat and the ……… turbon.

 (A) orange    (B) red 

(C) yellow    (D) black 

Ans:-A

24. Nanukaka was to stay for….

 (A) four or five days    (B) three or four days 

(C) two or three days    (D) a week 

Ans:-C

25. …… informed the undersecretary about Nanukaka’s. visit. 

(A) father.    (B) mother

 (C) friend    (D) brother

Ans:-B

 26. Nanukaka was related to the narrator as he was his mother’s—

 (A) uncle     (B) father

 (C) brother    (D) None of these

Ans:-C

 27. ………… is the main character of the story ‘A Pinch of Snuff.

 (A) Nanukaka    (B) Sohanlal Ratiram 

(C) Manohar Malgaonkar   (D) None of these 

Ans:-A

28. Nanukaka has a unique quality of telling –

 (A) stories    (B) truths

 (C) lies    (D) None of these

Ans:-C

 29, Nanukaka handed over a cheque of a thousand rupees to a 

(A) Carpenter     (B) Dhobi

 (C) Gold smith    (D) Milkman 

Ans:-B

30. Nanukaka portrayed himself as the hereditary astrologer of the Maharaja of- 

(A) Jaipur    (B) Bikaner

 (C) Ninnore     (D) None of these ·

Ans:-C

 31. Nanukaka was a very ……. Man.

 (A) food     (B) stupid

 (C) honest    (D) clever

Ans:-D

32. ‘A Pinch of Snuff is a … 

(A) novel        (B) poem 

(C) short story    (D) essay

Ans:-C

 33. ‘A Pinch of Snuff is in fact a detailed character sketch of ………..,

 (A) Sohan Lal    (B) Nanu kaka

 (C) Ratiram    (D) Manohar Malgoankar

Ans:-B

34. Manohar Malgaonkar was the ……….. on Probation.

 (A) Secretary    (B) Under Secretary

 (C) Joint Secretary    (D) Chief Secretary 

Ans:-B







Friday, 5 August 2022

Ideas that have helped mankind

CLASS -12th  ENGLISH RAINBOW PART-2  SATYAM CLASSES TEGHRA 

                                     Lesson - 5


                     Ideas that have helped mankind - Bertrand Russell


                                                                 About poet
"Ideas that have helped mankind" is written by Bertrand Russell . He was born in 18th may 1872 in United Kingdom and died in 2 February 1970 in United Kingdom . He was a British philosopher , Mathematician , poet , social reformer  and Historian . He won the Nobel Prize in 1950 (Literature).
parents :- john russell, viscount Amberley
wives:-  Edith finch russell [1952-1970]
            Patricia spence [1936-1952]
            Dora russell [1921-1935]
            Alys pearsall smith [1894-1921]
Educated in :- Trinity college Cambridge
His important works are 
A history of western philosophy 
Human knowledge: it's scope and limits
Conquest of happiness
Roads to freedom 
Why I am not a Christian 
marriage and moral ,  etc.....

WORD MEANINGS (ENGLISH TO HINDI)

Conception - धारणा 
Diversity -      विविधिता 
Preliminary - प्रारंभिक 
Indubitable -  स्पष्ट  

Homo-sapiens -  मानव जाती 
Hirsute -       झबरा 
Congenitial - जन्मजात   
Catastrophe -  तबाही 

Curbing - नियंत्रण करना 
Erudite - ज्ञानबान 
Depredation - बर्बाद होना 
Multiplicity - बहुलता 

Brutes - जानवर 
Humane - दयालुता 
Propitious - शुभ 
Anthropologists - मानव विज्ञान शास्त्री 

Moloch - प्राचीन यहूदी देवता जिनके सामने बच्चो को बलि दि जाती है । (अच्छे फसल के लिए )
Evangelicals - ईसाई  धर्म पुस्तक सम्बन्धी 
Prerequisite - शर्त 
Thence - उधर से , इधर से 

Summary  of The lesson

Ideas that have helped mankind is an essay written by Bertrand Russel. In this essay he talks about growth of human civilization. He says that We are civilized today but thousands of years ago we were uncivilized. We were living in jungles and caves like animals. But today we are civilized. We have pleasure of Alcohol, music, poetry, Science and game but Animals don’t have. It is our intellect and moral qualities which makes us different from animals. The ideas that helped most to the mankind may be divided into two 
kinds. 
 (i) Those that contributed knowledge and technique 
 (ii) Those that were concerned with morals and politics. 
The writer is not sure whether the language began first or fire began first. He says that fire was used for cooking and thus the long history of cookery began. Writings like speech developed gradually in the form of pictures and speech. Thus 
the ideas that have helped mankind is about the growth of our thoughts.

Objective questions 

Answer the following questions :- 
1. The word 'development' is related to ........
(A) pace 
(B) ideas
(C) man
(D) theatre.  
Ans - Man

2. Bertrand Russell was born in ............
(A) 1872
(B) 1877
(C) 1875
(D) 1862        
Ans - 1872

3. Bertrand Russell was died in ............
(A) 1960
(B) 1970
(C) 1980
(D) 1999        
Ans - 1970

4. Long infancy was a biological advantage to .........
(A) Animal
(B) Birds 
(C) fishes 
(D) mankind      
Ans - Mankind

5. Bertrand Russell belonged to ..........
(A) Germany
(B) Australia
(C) India
(D) Britain         
Ans - Britain

6. Bertrand Russell got Nobel Prize in......... Literature. 
(A) 1940
(B) 1970
(C) 1950
(C) 1960.       
Ans - 1950

7. ……………… taught is to be more friendly towards others . 
(A) Civilization
(B) Craft's
(C) Mobile 
(C) Culture       
Ans - Civilization

8. Utilization of …………… become a milestone in human progress . 
(A) stone 
(B) fire
(C) cereal
(C) Water           
Ans - fire 

9. 'Ideas that have helped mankind' is written by............................
A. Bertrand Russell
B. Shiga Naoya
C. Germaine Greer
D. Peral S Buck   
 Ans - Bertrand Russell

10. ............. was also a commentator on a large variety of topics. 
A. Mahatma Gandhi
B. Dr. Zakir Hussain
C. Carry minati
D. Bertrand Russell.     
Ans - Bertrand Russell

11. In ........... the last step was never taken. 
A. India
B. China
C. Germany
D. Australia.      
Ans - China

12. Civilization taught us ............ 
A. To be friendly towards others
B. To be human
C. To be unlawful
D. To be rude or cruel
Ans- To be more friendly towards others 

13.  Bertrand Russell was a …………philosopher, historian, mathematical and social reformer . 
A. British
B. American
C. Egyptian
D. India        
Ans -British 

14. The most indubitable respect in which ideas have helped mankind is ........... 
A. Growth
B. Curbing
C. Fire
D. Number        
Ans :- Numbers 

15 .   survival was a ............ For Homo sapiens . 
A. No problem 
B. Problem 
C. Very easy 
D. Most easy       
Ans :- Problem

16. Ideas pay the way for.............
A. Building 
B. Development 
C. Emotions
D. Multiplicity         
Ans - Development 

17.  The taming of domestic animals made life-
A. Pleasanter
B. Fearful
C. Harmful
D. None of these     
 Ans :- pleasanter

18. Bird die of hunger in large numbers.............
A. During summer
B. During rainy season 
C. During winter
D. None of these       
Ans:- During Winter

19 . During summer birds.............
A. Remember this catastrophe
B. Forget this catastrophe 
C. Fear from this 
D. None of these         
Ans:- Forget this catastrophe

20 . The two broad categories of idea that have helped mankind ................
A. Concern & Humanity 
B. Knowledge & technique 
C. Technique & Skill 
D. Imagination & Knowledge
Ans :-  Concern & Humanity

P.no- 43 
B.1 Read the following sentences and write T for true and F for false statements. 
1. Ideas helped mankind .                    T
2. Survival was never a problem for homo Sapiens.                F
3.  long in fancy was a biological advantage to mankind .      T     
4. Men's earliest technical skill was devoted to increasing their population.   F
5.  Congenital skills a more important role role then the acquired skills .     T
6. Unlike birds , human being can foresee a catastrophe.       T
7. Forethought con avert physical danger.         T
8. The intelligent qualities account for the glory of man .        T
9. In a secure future there are neither worries nor lack of joy .       T 
P.no - 45 
B.2.1 Read the following sentences and write T for  true and F for false statements. 
1. Utilization of fire was a milestone in human progress.     T 
2.  Fire was used only for cooking.     F 
3. Domestication of animals had nothing to do with religion.    F 
4.  Our earliest form of writing was pictorial.   T 
5. Invention of agriculture was less important than the domestication of animals.    T    
6. In course of time we have progressed. T

Question answer 

Q1. Has Civilization taught us to be more friendly towards one another ?
Answer -  Yes , civilization has taught us to be more friendly towards one another . Birds do not treat , their elder as human beings do their elders providing an old - age pension . 
Q2. What is our attitude towards those ' Outside our herd ' ? 
Answer :- Our attitude towards those outside our heard is different from animals , our intelligence enables us to give them a scope which is denied to even the most savage beast . & it enable us to give them respect . 
Q3. What are the two broad categories of ideas that have helped mankind ? 
Answer :- The two main broad categories of idea that have helped mankind are those that are concentrated with moral and political .
Q4. Did language play a role in human development ? 
Answer :- Yes , languages played a important role in human development , at begin when language is not known it was very difficult to hand on inventions from one generation to another . 
Q5. How many languages do you know apart from your mother tongue ? Has it helped you in any way ? 
Answer :- I know some other languages apart from my mother language such as English , Sanskrit , Urdu , Bhojpuri etc. Yes , it has helped me in many ways such as to contact another person who does not know our mother tongue then we use English to express our feelings . English is widely spoken all over the world .

पद (सूरदास)

कवि- सूरदास कवि परिचय सूरदास का जन्म सन् 1478 ई के आसपास माना जाता है। वे दिल्ली के निकट  ‘सीही’  नामक गाँव के रहनेवाले थे। उनके...