Wednesday, 17 July 2024

Macaviity the Mystery cat by T.S eliot

MACAVITY THE MYSTRY CAT 
BY:- T.S ELIOT 
THOMAS ESTERNS ELIOT
                       ABOUT POET
POET :-  T.S ELIOT 
THOMAS ESTERNS ELIOT
BORN :- 26 se 1888 (st. Louis Missouri , U.S.A)
DIED :- 4 JUNE 1965 (England)
FATHER :- Henry ware eliot
MOTHER :- Charlotte champe sterns
WIFE :- Valerie Eliot and Vivienne haigh-wood
OCCUPATION :- poet, essayist, publisher, editor
RELIGION :- Angelo catholic
INTERESTED :- Inpolitics
TAKEN FROM :- Old possums book of practical cat
WORKS :- The waste land 
              Ash Wednesday
              Four Quartets
              Old possums book of practical cat
PRIZE :- Novel prize in 1948 for literature
He was one of the greatest poet of 20th century .
This poem is about a monster cat .

Tuesday, 16 July 2024

Class 12th Rainbow part 2 (Poetry section ) lesson- 06 THE SOLDIER by:- Rupert brooke

Rainbow part 02 poetry LESSON 06 (THE SOLDIER) BY:- Rupert brooke 
                         ABOUT POET 

Born :- 3 August 1887 (Rugby,UK)
Died:- 23 april 1915 (lemnos ,Aegen)
Father:- William Parker brooke
Mother :- Ruth marry brooke
Educated in :- Kings college cambridge 
Nationality:- English 
Cause of death:- septicaemia or sepsis
*His father was a house master at rugby school.
*He died of septicaemia on April 23,1915 off the island of lemnos in the Aegean on his way to a battle of govipoli.
*He fought first World war .
*He remembered as a 'war poet'.
*This poem is also called 'war poem:
*He wrote five was sonnets of which 'the soldier' is best.
*He was born in an educated family.
*According to w.B yeast he was handsomest young man of England.
*Sonnet has 14 lines.
*Octave has 8 lines.
*Sestet has 6 lines.
* 'The soldier' is a sonnet .

Glossary and notes
Foreign -  विदेश
Concealed - छिपना
Vanishes - गायब
Bore - जन्म दिया
roam - भटकना
Pulse -थरथराहट
Eternal - सनातन
Gentleness - सौम्यता

Page no :- 152
B.1.1 . Read the following statement and write 'T' for true and 'F' for false statements.
1. The speaker of the poem is a soldier. T
2. He is a french soldier .  F
3. The soldier is very sad . F
4. He praises England . T
5. He talks about his friends. T
6. It is a love poem . F
7. The poet is detecting the miseries of war . T
8. The poet expresses his indebtness to England. T
9. The poem is a sonnet. T
B1.2 Answer the following questions briefly .
1. Is the speaker afraid of death ?
Answer:- No , the poet did not afraid of death .

2. If at all he dies in the battle, how would he like to be remembered?
Answer:- If at all he dies in the battle, he would like to be remembered as unforgettable soldier who never afraid of death.

3. How can 'some corner of a foreign field' be 'for ever England's?
Answer:- When,the richer dust of poet's body concealed in the foreign field ,then the foreign field will be forever england.

4. 'In that rich earth a richer dust concealed .' what does 'dust 'stand for ?
Answer:- In this line 'dust' means dust Whom England bore,shaped ,made aware ,and gave english air ,love,river,ways and friends.

5. What is meant by the phrase 'A pulse un the internal mind '?
Answer:- A pulse in the enternal mind means that tha poet's heart ever beating for England.


                        OBJECTIVES
1. The Soldier’ is –
Answer ⇒a sonnet

2. The Soldier’ is ………… poem.
Answer ⇒ a patriotic

3. The Soldier’ deals with –
Answer ⇒ England

4. The term ‘concealed stands for………..in The Soldier.
Answer ⇒ hidden

5. According to ‘The Soldier’ England has given her natives her flower -
Answer ⇒ to love

6. Who has composed the poem, The Soldier ?
Answer ⇒Rupert Brooke

7. Rupert Brooke was born in—
Answer ⇒3 august 1887 (Rugby ,UK)

8. Rupert Brooke was died in –
Answer ⇒23 april 1915 (Lemnos ,aegen )

9. Rupert Brooke is remembered as a –
Answer ⇒War poet

10. Brooke inspired patriotism in the ……...... phase of the First World War.
Answer ⇒early

11. Rupert Brooke has written the poem-
Answer ⇒ The Soldier

12. The Soldier is a …….. poem.
Answer ⇒war

13. The images and praises of ……….. run through both the stanzas.
Answer ⇒ England

14. The place where the soldier would be buried should be treated as the part of ….. after his death.
Answer ⇒England

15. The speaker of the poem ‘The soldier’ is a-
 Answer ⇒soldier

16. The poem ......... is a patriotic poem.
Answer ⇒The Soldier

17. Rupert Brooke speaks in the guise of an………. Soldier.
 Answer ⇒English

18. The poem ………… is a sonnet.
 Answer ⇒The Soldier

19. The speaker is not afraid of –
 Answer ⇒death

20. The dust stands for the……………………..
Answer ⇒soldier

21. The poet in ‘Ther Soldier’ is depicting the miseries of-
Answer ⇒war

22. À sonnet is a poem of ………. lines.
Answer ⇒14

23. ‘It I should die, think only, this my me’ is taken from-
Answer ⇒The Soldier

24. ‘A pulse in the eternal mind, no less’ is written by-
Answer ⇒Rupert Brooke

25. Who was the father of Rupert Brooke ?
Answer ⇒William parker Brooke

26. Who was the Mother of Rupert Brooke ?
Answer ⇒Ruth marry brooke

27. He studied at .................. .
Answer ⇒ Kings college Cambridge

28. He died of ................ .
Answer ⇒Septicaemia 

29. According to ................ he was the  handsomest young man of England.
Answer ⇒W.B yeast 

30. He died in the battle of ............. .
Answer ⇒ Govipoli 

Monday, 15 July 2024

Class 12th Rainbow part 2 (Poetry section ) lesson- 05 (An Epitaph) by- Walter de la mare

lesson- 05 (An Epitaph) by- Walter de la mare 
                      ABOUT POET 
"An epitaph" is written by Walter de la mare. He was an English poet, short story writer, and novelist. He is probably best remembered for his works for children, for his poem "peacock pie " and "songs for children ". Queen elizabeth 2 honoured him with the order of merit in 1953 . He is known for his sensitive concerns with the world of children and the world of supernatural. 
Born: 25 April 1873, Charlton, London, United Kingdom
Died: 22 June 1956, Twickenham, United Kingdom
Full name: Walter John de la Mare
Wife : Elfrida Ingpen (m. 1899–1943)

SUMMARY OF THE POEM 
"An Epitaph" is a poem composed by Walter de la Mare. He is known for his sensitive concerns with the world of children. This poem is the depiction of the most beautiful lady of the western world. The poet says that nothing is permanent in the world. Everything is temporary. One who is born is to die. Death spares none consequently the beautiful lady dies one day. Nobody now remembers her except poet. The poet again shows his sense of transitoriness of the world by asking the people that who will remember the lady after the death of the poet. Thus we see that the poet emphasises the transitoriness of the world.

Now the leaves are falling fast 
Mock test link :-http://t.me/QuizBot?start=svAkzIO7 

WORD POWER 

Epitaph - समाधिलेख
Light of step and heart :- स्वछन्द रूप से घूमना
Vanishes - गायब होना 
Rare - दुर्लभ

Crumble - टुकड़ों में बाँटना , मरना
Melancholy - उदासी
Themes- विषयों
Evincing- जताना
Genius - प्रतिभा 

P.no- 148
B.1.1 Read the following sentences and write T for true and F for false statements.
A) the poet Express his sad feeling for a lady.    T  
B)  The lady belonged to the north country.      F    
C) The poet consideres her the most beautiful lady .      T      
D) 'Beauty' remains forever if we take proper care for it.     F.        
E) There are other persons who always know the lady.   F    
F) The poet feels that after his death nobody will remember her .  T

B.1.2  Answer the following questions briefly . 
1) Where does the lady lie? 
-  The Lady lies into her tomb .
2) How does she look to the poet ? 
- She looks very beautiful to the poet . 
3) Was she a kind and considerate lady ? 
- Yes, she is a kind and considerate lady . 
4) What does the poet think about 'beauty' ?
- The poet think beauty is rare but not permannent . 
5) What does the poet mean when he says ' And when i crumble ' . 
- When the poet says 'And when i crumble' it means when the poet died . 
                          OBJECTIVE 
1. AN EPITAPH is written by ........
Ans :- Walter de la mare

2. Walter de la mare was born on .........
Ans:- 25 Apr 1873 (Charlton )

3 . Walter de la mare was died on .........
Ans:- 22 June 1956 ( Twickenham ,UK)

4 . Who was the father of Walter de la mare ?
Ans:- James Edward de la mare

5. Who was the Mother of Walter de la mare ?
Ans:- lucy Sophia browning

6 . Who was the wife of Walter de la mare ?
Ans:- elfrieda ingpen

7. Walter de la mare got 'order of merit' in ............ By .............. .
Ans:- 1953 , Queen Elizabeth 2

8. He lost his father at the age of....... .
Ans:- four

9. After his father's death , his mother sifted in ............. With family .
Ans :- London 

10. An Epitaph’ deals with a beautiful-
Answer ⇒lady
11. The lady mentioned in the poem, ‘An Epitaph’ belonged to-
Answer ⇒ the West Country

12. The poetic device, which is used in the poem, ‘An Epitaph’ is –
Answer:- ambiguity

13. The term ‘crumble’ used in the poem, ‘An Epitaph’ means to-
Answer ⇒ die

14. The tone of the poem, ‘An Epitaph’ means to –
Answer:- melancholy

15. Walter de la Mare belonged to…………. century.
Answer:- 20th

16. Walter de la Mare was-
Answer:-  a poct , a novelist , a short story-writer

17. Songs for children and peacock pie are written by :- 
Answer :- Walter de la mare

18.The poet feels that after his death nobody will …………….. her.
Answer :- Remember 

19. According to poet .............. Is rare .
Answer :- beauty

20. The lady, who is died, lies in the –
Answer :- grave

21. ‘Light of step and heart was she’ is taken from-
Answer :- An Epitaph

22. ‘And when I crumble, who will remember" is written by-
Answer:- Walter de la Mare


Page no 149

D. Word study .
Ex.1. correct the spelling of the following words. 
Beautyful - Beautiful 
Vanises -  Vanish
Crumbul - crumble
Rimembar - Remember 
Ladies - lady

D3. Word meaning :- 
Ex1. Fill in the blanks with the antonyms of the following words given in the box .
1. The stars suddenly ............... From behind the cloud.    Ans- Apear
2. As the room was .............. I could not see anything .   Ans - dark
3. They created an ............... Scene when they fought together .  Ans :- ugly
4 . A crow is a ................. Bird in India. Ans :- common
5. We can never............. The valuable sacrifice of the leaders of the freedom struggle moment . Ans :- forget

E.GRAMMAR 
Ex:- fill in the blanks with a /an/ the where necessary .
1 . Most of ............ students today want to work in ............ USA .ans:- the , *
2. There is ............... red rose on ............. plant ................Rose has become quite attractive . Ans:- A , the , the 
3 . There are very few students in ................. university, who want to pursue research work. Ans:- the
4. ........... Apple ........... Day keeps ......... Doctor away . Ans:- an , a  , the
5. I have met ............. MLA today . Ans:- an

पद (सूरदास)

कवि- सूरदास कवि परिचय सूरदास का जन्म सन् 1478 ई के आसपास माना जाता है। वे दिल्ली के निकट  ‘सीही’  नामक गाँव के रहनेवाले थे। उनके...