Monday, 15 July 2024

Class 12th Rainbow part 2 (Poetry section ) lesson- 05 (An Epitaph) by- Walter de la mare

lesson- 05 (An Epitaph) by- Walter de la mare 
                      ABOUT POET 
"An epitaph" is written by Walter de la mare. He was an English poet, short story writer, and novelist. He is probably best remembered for his works for children, for his poem "peacock pie " and "songs for children ". Queen elizabeth 2 honoured him with the order of merit in 1953 . He is known for his sensitive concerns with the world of children and the world of supernatural. 
Born: 25 April 1873, Charlton, London, United Kingdom
Died: 22 June 1956, Twickenham, United Kingdom
Full name: Walter John de la Mare
Wife : Elfrida Ingpen (m. 1899–1943)

SUMMARY OF THE POEM 
"An Epitaph" is a poem composed by Walter de la Mare. He is known for his sensitive concerns with the world of children. This poem is the depiction of the most beautiful lady of the western world. The poet says that nothing is permanent in the world. Everything is temporary. One who is born is to die. Death spares none consequently the beautiful lady dies one day. Nobody now remembers her except poet. The poet again shows his sense of transitoriness of the world by asking the people that who will remember the lady after the death of the poet. Thus we see that the poet emphasises the transitoriness of the world.

Now the leaves are falling fast 
Mock test link :-http://t.me/QuizBot?start=svAkzIO7 

WORD POWER 

Epitaph - समाधिलेख
Light of step and heart :- स्वछन्द रूप से घूमना
Vanishes - गायब होना 
Rare - दुर्लभ

Crumble - टुकड़ों में बाँटना , मरना
Melancholy - उदासी
Themes- विषयों
Evincing- जताना
Genius - प्रतिभा 

P.no- 148
B.1.1 Read the following sentences and write T for true and F for false statements.
A) the poet Express his sad feeling for a lady.    T  
B)  The lady belonged to the north country.      F    
C) The poet consideres her the most beautiful lady .      T      
D) 'Beauty' remains forever if we take proper care for it.     F.        
E) There are other persons who always know the lady.   F    
F) The poet feels that after his death nobody will remember her .  T

B.1.2  Answer the following questions briefly . 
1) Where does the lady lie? 
-  The Lady lies into her tomb .
2) How does she look to the poet ? 
- She looks very beautiful to the poet . 
3) Was she a kind and considerate lady ? 
- Yes, she is a kind and considerate lady . 
4) What does the poet think about 'beauty' ?
- The poet think beauty is rare but not permannent . 
5) What does the poet mean when he says ' And when i crumble ' . 
- When the poet says 'And when i crumble' it means when the poet died . 
                          OBJECTIVE 
1. AN EPITAPH is written by ........
Ans :- Walter de la mare

2. Walter de la mare was born on .........
Ans:- 25 Apr 1873 (Charlton )

3 . Walter de la mare was died on .........
Ans:- 22 June 1956 ( Twickenham ,UK)

4 . Who was the father of Walter de la mare ?
Ans:- James Edward de la mare

5. Who was the Mother of Walter de la mare ?
Ans:- lucy Sophia browning

6 . Who was the wife of Walter de la mare ?
Ans:- elfrieda ingpen

7. Walter de la mare got 'order of merit' in ............ By .............. .
Ans:- 1953 , Queen Elizabeth 2

8. He lost his father at the age of....... .
Ans:- four

9. After his father's death , his mother sifted in ............. With family .
Ans :- London 

10. An Epitaph’ deals with a beautiful-
Answer ⇒lady
11. The lady mentioned in the poem, ‘An Epitaph’ belonged to-
Answer ⇒ the West Country

12. The poetic device, which is used in the poem, ‘An Epitaph’ is –
Answer:- ambiguity

13. The term ‘crumble’ used in the poem, ‘An Epitaph’ means to-
Answer ⇒ die

14. The tone of the poem, ‘An Epitaph’ means to –
Answer:- melancholy

15. Walter de la Mare belonged to…………. century.
Answer:- 20th

16. Walter de la Mare was-
Answer:-  a poct , a novelist , a short story-writer

17. Songs for children and peacock pie are written by :- 
Answer :- Walter de la mare

18.The poet feels that after his death nobody will …………….. her.
Answer :- Remember 

19. According to poet .............. Is rare .
Answer :- beauty

20. The lady, who is died, lies in the –
Answer :- grave

21. ‘Light of step and heart was she’ is taken from-
Answer :- An Epitaph

22. ‘And when I crumble, who will remember" is written by-
Answer:- Walter de la Mare


Page no 149

D. Word study .
Ex.1. correct the spelling of the following words. 
Beautyful - Beautiful 
Vanises -  Vanish
Crumbul - crumble
Rimembar - Remember 
Ladies - lady

D3. Word meaning :- 
Ex1. Fill in the blanks with the antonyms of the following words given in the box .
1. The stars suddenly ............... From behind the cloud.    Ans- Apear
2. As the room was .............. I could not see anything .   Ans - dark
3. They created an ............... Scene when they fought together .  Ans :- ugly
4 . A crow is a ................. Bird in India. Ans :- common
5. We can never............. The valuable sacrifice of the leaders of the freedom struggle moment . Ans :- forget

E.GRAMMAR 
Ex:- fill in the blanks with a /an/ the where necessary .
1 . Most of ............ students today want to work in ............ USA .ans:- the , *
2. There is ............... red rose on ............. plant ................Rose has become quite attractive . Ans:- A , the , the 
3 . There are very few students in ................. university, who want to pursue research work. Ans:- the
4. ........... Apple ........... Day keeps ......... Doctor away . Ans:- an , a  , the
5. I have met ............. MLA today . Ans:- an

No comments:

Post a Comment

पद (सूरदास)

कवि- सूरदास कवि परिचय सूरदास का जन्म सन् 1478 ई के आसपास माना जाता है। वे दिल्ली के निकट  ‘सीही’  नामक गाँव के रहनेवाले थे। उनके...