Wednesday, 10 August 2022

LESSON : - 03 A PINCH OF SNUFF (MANOHAR MALGAONKAR)

 RAINBOW PART 2   LESSON -3        A PINCH OF SNUFF

                     ABOUT POET

Manohar malgaonkar was a novelist and short story writer .He was also an army officer, a big game hunter, a civil servant, a mine owner and a farmer. 
Born:- 12 July 1913 , Mumbai (Marathi)
Died:- 14 June, 2010, Uttara kannada
Father:- Manohar bande
Mother:- Usha bande
Nationality:- Indian 
Works :- Distant drum
Bombay beware
The princes
A bend in Ganges etc..

A PINCH OF SUNFF (Summary)

"A pinch of sunff"  is a short story written by Manohar Malgoankar. This story is full of wit and adventure. In this story the writer shows how Nanukaka tells a lot of lies to have meeting the welfare minister. Nanukaka is maternal uncle of the writer and he has to meet a minister. Nanukaka hired a car and ask the writer act as a driver.                                                                                                                                                                   He reached the minister's house and said to thEe secretary i am a hereditary pandit from a princely state of Ninnore. Next day the welfare minister came in the morning at writer's house. Nanukaka received him respectfully after having met with the minister. Nanukaka left following day his mission was completed.

WORD POWER 

Wire- तार

Fawning- चापलूस

Puckering- परेशानी

Wreathed- घिरा हुआ


Swearwords- गाली

Tramping- भटकना

Expletives- अनावश्यक शब्द

Garnish- सुंदर


Convention- सम्मेलन

Trailed off- बंद किया गया

Waddling- ठुमकना

Sparred- तक़रार करना 


Ingratiating- अनुग्रह प्राप्त करना

Brass tacks- गुप्त वार्ता

Evacuee-property - निस्तान्त संपत्ति

Legimate- सच्चा


Flicking- चलचित्र

At daggers drawn- जानी दुश्मन

Auspicious- शुभ

Chirpy- प्रशन्न


Liveried- बार्दीधारी

Outlandish- विचीत्र

Blandly- बेधड़क

Brandishing- ब्रांडिंग


Stickler- आग्रही


OBJECTIVE QUESTIONS 

1. Nanu kaka was installed in- 

(A) the guest room      (B) the drawing room

(C) author’s bedroom    (D) the Verandah 

Ans:- C

2.The author had taken- 

(A) five days’ leave    (B) three days’ leave 

(C) two days’ leave     (D) six days’ leave 

Ans:-C

3. Nanu kaką in a linguistic emergency always turned to --------

(A) English       (B) Hindi 

(C) his mother-tongue    (D) Sanskrit 

Ans:-C

4. Nanu kaka thought that the secretary treated them coldly because they had not gone in- 

(A) an old car     (B) a bigger car

 (C) a small car    (D) a new car 

Ans:-C

5. Nanu kaka took out his cheque-book and wrote a cheque--------

 (A) five thousand rupees     (B) two thousand rupess 

(C) a thousand rupees     (D) five hundred rupees

Ans:-C

 6.Nanukaka was coming to Delhi – 

(A) to visit the Red Fort      (B) to see some minister

(C) to participate a conference   (D) to spend the summer 

Ans:-B

7. Nanu kaka was author’s –

 (A) brother    (B) neighbour 

(C) maternal uncle     (D) friend 

Ans:-C

8. The author has a complex about-

(A) relative     (B) guest 

(C) officials    (D) ministers 

Ans:-D

9. Nanu kaka travelled in-

 (A) the A.C. Class   (B) the Second Class 

(C) the Third Class    (D) the First Class

Ans:-B

 10. On the platform Nanukaka handed over the author – 

(A) a bag       (B) a box

 (C) a briefcase     (D) a basket 

Ans:-D

11. The basket contained – 

(A) fruits     (B) a cat

 (C) sweets     (D) vegetables

Ans:-B

12. Nanu kaka had third class ticket but travelled in the second class because –

 (A) he was clever    (B) there was no third class

 (C) he lost his ticket    (D) there was no room in the third class

Ans:-D

 13.The author was merely-

 (A) an under secretary    (B) a secretary

 (C) a clerk     (D) a peon

Ans:- A

14. ‘A Pinch of Snuff’ is written by –

 (A) Bertrand Russell     (B) H.E. Bates 

(C) Manohar Malgaonkar    (D) Pearl S. Buck 

Ans:-C

15. Manohar Malgoankar has written the lesson –

 (A) I Have a Dream     (B) A Pinch of Snuff

 (C) Bharat Is My. Home    (D) The Earth 

Ans:-B

16. Nanu kaka wrote a cheque for a…………rupees. 

(A) thousand    (B) hundred

 (C) five hundred    (D) ten thousand 

Ans:-A

17. The second important person Nanu kaka had planned to meet was- 

(A) The Home Minister    (B) The Railway Minister

 (C) The Welfare Minister    (D) None of these 

Ans:-C

18. Ratiram was the son of ………… 

(A) Mohanlal Ratiram    (B) Sohanlal Ratiram

 (C) Jaganlal Ratiram    (D) None of these 

Ans:-B

19……is a humorous story.

 (A) The Earth    (B)The Artist

 (C) A Pinch of Snuff    (D) above of these 

Ans:-C

20. There is nothing like honesty was said by —

 (A) Nanukaka    (B) Sohanlal Ratiram

 (C) Ratiram    (D) Hajrat Barkat Ali

Ans:-A

21…… was coming to visit the narrator’s family.

(A) Sohanlal Ratiram    (B) Hajrat Barkat Ali 

(C) Nanukaka     (D) None of these

Ans:-C

 22…… went to the minister in Jodhpuri coat.

 (A) Nunukaka     (B) Shiga Naoya

 (C) Manohar Malgaonkar (Author)   (D) None of these

Ans:-C

 23. The speaker put on his white Jodh puri coat and the ……… turbon.

 (A) orange    (B) red 

(C) yellow    (D) black 

Ans:-A

24. Nanukaka was to stay for….

 (A) four or five days    (B) three or four days 

(C) two or three days    (D) a week 

Ans:-C

25. …… informed the undersecretary about Nanukaka’s. visit. 

(A) father.    (B) mother

 (C) friend    (D) brother

Ans:-B

 26. Nanukaka was related to the narrator as he was his mother’s—

 (A) uncle     (B) father

 (C) brother    (D) None of these

Ans:-C

 27. ………… is the main character of the story ‘A Pinch of Snuff.

 (A) Nanukaka    (B) Sohanlal Ratiram 

(C) Manohar Malgaonkar   (D) None of these 

Ans:-A

28. Nanukaka has a unique quality of telling –

 (A) stories    (B) truths

 (C) lies    (D) None of these

Ans:-C

 29, Nanukaka handed over a cheque of a thousand rupees to a 

(A) Carpenter     (B) Dhobi

 (C) Gold smith    (D) Milkman 

Ans:-B

30. Nanukaka portrayed himself as the hereditary astrologer of the Maharaja of- 

(A) Jaipur    (B) Bikaner

 (C) Ninnore     (D) None of these ·

Ans:-C

 31. Nanukaka was a very ……. Man.

 (A) food     (B) stupid

 (C) honest    (D) clever

Ans:-D

32. ‘A Pinch of Snuff is a … 

(A) novel        (B) poem 

(C) short story    (D) essay

Ans:-C

 33. ‘A Pinch of Snuff is in fact a detailed character sketch of ………..,

 (A) Sohan Lal    (B) Nanu kaka

 (C) Ratiram    (D) Manohar Malgoankar

Ans:-B

34. Manohar Malgaonkar was the ……….. on Probation.

 (A) Secretary    (B) Under Secretary

 (C) Joint Secretary    (D) Chief Secretary 

Ans:-B







No comments:

Post a Comment

पद (सूरदास)

कवि- सूरदास कवि परिचय सूरदास का जन्म सन् 1478 ई के आसपास माना जाता है। वे दिल्ली के निकट  ‘सीही’  नामक गाँव के रहनेवाले थे। उनके...