Wednesday, 17 August 2022

LESSON-04 { I HAVE A DREAM } By :- Martin luther king jr.

Class -12th RAINBOW PART-2 (100 NUMBERS)
                   I HAVE A DREAM
                          ABOUT POET
Martin Luther King Jr. was an American Baptist minister , orator and civil right activist . who became the most visible spokesman and leader in the civil rights movements and Montgomery bus boycott. He was the youngest man who received Novel prize in 1964 (peace) .
He is called American Gandhi . 
He delivered his speech in 28th aug 1963 on the steps of Lincoln memorial (Washington DC) .
Born: 15 January 1929, Atlanta, Georgia, United States
Assassinated: 4 April 1968, Memphis, Tennessee, United States
Wife:- Coretta scott king
Works:-Strength to love (1953)
  stride towards freedom: the Montgomery story (1958)
Why we can't wait (1964)
Where do we go from here : choas and community? (1968)

WORD POWER

Momentous - महत्वपूर्ण
Decree- हुक्मनामा
Seard- जला हुआ 
Manacles - हथकड़ी 

Segregation- अलगाव
Discrimination- भेदभाव
Languishing- सुस्त
Exile - बनवास

Appalling- भय उत्पन्न करने बाला
Hallowed- पवित्र करना 
Sweltering- तपती
Inextricably- विकट

Tribulations- क्लेश 
Ghetto- यहूदी बस्ती
Battered- चकनाचूर
Persecution - उत्पीड़न

Staggered- गिरना
Redemptive- छुटकारे
Wallow-  कीचड़ में खींचना
Oasis- नखलिस्तान

Prodigious- विलक्षण
Hamlet- छोटी सी गाँव

lesson- 04  I HAVE A DREAM }  objectives 

1. The slum area densely populated by an isolated community is marked by- 
(A) safe place      (B) fallen
(C) ghetto            (D) oasis 
Ans- C
2. King is regarded as one of the greatest – 
(A) artists       (B) scientists
(C) separatists     (D)orators 
Ans- D
3. The author advocates-
 (A) non-violent struggle   (B) violent struggle
(C) both the ways             (D) None of these
Ans- A
4. Martin Luther King Jr. was born in-
(A) 1939       (B) 1929 
(C) 1919        (D) 1969 
Ans- B
5. Martin Luther King Jr. was assassinated on-
(A) 4 March 1968   (B) April 
(C) May           (D) December 4
Ans- A
6.King was assassinated in– 
(A) 1968     (B) 1954
(C) 1942    (D) 1978 
Ans- A
7. I Have a Dream’ is a speech delivered by King on –
(A) August 28, 1963      (B) June 28, 1965 
(C) May 28, 1953           (D) April 28, 1973
Ans- A
8. America gave the Negro people – 
(A) a good cheque     (B) a bad cheque
(C) a torn cheque     (D) None of these 
Ans- B
9. By the signing of the emancipation proclamation the hopes of the Negro population- 
(A) fulfilled              (B) half fulfilled 
(C) remained unfulfilled      (D) None of these
Ans- C
10. To overlook the Negro would be – 
(A) good     (B) beneficial 
(C) fatal      (D) None of these 
Ans- C
11. The Negroes made the pledge that they will always- 
(A) march ahead       (B) march back
(C) march slowly     (D) None of these 
Ans- A
12. How many times King repeats that ‘we cannot be satisfied’ –
(A) two times       (B) three times
(C) five times       (D) six times 
Ans- 
13. The word ‘momentous’ stands for – 
(A) foolishness      (B) aggressive
(C) very important     (D) unimportant 
Ans- C
14. They had dream that one day they would –
(A) divide the nation    (B) kill the white people
(C) get their rights      (D) None of these 
Ans- C
15. Racial discrimination is against – 
(A) capitalism    (B) power 
(C) secularism    (D) human rights 
Ans- D
16. ‘I Have a Dream’ is written by –
(A) Germaine Greer       (B) Shiga Naoya
(C) Martin Luther King, Jr.    (D) H.E. Bates 
Ans- C
17. Martin Luther King, Jr. has written the lesson –
(A) The Artist              (B) I Have a Dream
(C) A Pinch of Snuff    (D) Bharat Is My Home
Ans- B

No comments:

Post a Comment

पद (सूरदास)

कवि- सूरदास कवि परिचय सूरदास का जन्म सन् 1478 ई के आसपास माना जाता है। वे दिल्ली के निकट  ‘सीही’  नामक गाँव के रहनेवाले थे। उनके...